Guvernul pregăteşte înăsprirea draconică a condiţiilor în care pot fi vândute terenurile agricole, prevăzând, într-un proiect de ordonanţă de urgenţă, dreptul de preempţiune al statului, dar şi al tuturor persoanelor fizice cu vârsta de până la 40 de ani care fac agricultură în localitate, precum şi obligaţia cumpărătorului de a dovedi, spre exemplu, că a desfăşurat activităţi agricole pentru o perioadă de cel putin 5 ani. Totodată, se desfiinţează Agenţia Domeniilor Statului şi se înfiinţează Autoritatea pentru Administrarea şi Reglementarea Pieţei Funciare, care trece în subordinea Guvernului şi în coordonarea prim-ministrului.
Terenurile agricole situate în extravilan pe o rază de 10 km de la graniţa României pot fi înstrăinate prin vânzare-cumparare doar cu avizul Ministerului Apărării Naţionale.
Terenurile agricole situate în extravilan, pe care s-au stabilit zone cu patrimoniu arheologic reperat sau zone cu potenţial arheologic evidenţiat întâmplător, pot fi înstrăinate prin vânzare doar cu avizul Ministerului Culturii.
Condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească o persoana pentru a putea cumpăra teren agricol situat în extravilan (o singura condiţie este suficientă) sunt următoarele: să facă dovada că are cunoştinţe de bază în domeniul agricol, potrivit normelor metodologice ale ordonanţei de urgenţă; să facă dovada că a desfăşurat activităţi agricole pentru o perioadă de cel puţin 5 ani, potrivit normelor metodologice la ordonanţa de urgenţă; să facă dovada că a desfăşurat activităţi agricole pe terenurile situate în extravilan deţinute la data intrării în vigoare a ordonanţei de urgenţă, potrivit normelor metodologice .
Dreptul de de preempţiune îl au coproprietarii persoane fizice, arendaşii, vecinii persoane fizice, persoanele fizice cu vârsta de până la 40 de ani care desfăşoară activităţi agricole pe raza administrativ-teritorială a localităţii unde este situat terenul respectiv, precum şi statul roman, la preţ şi în condiţii egale, în ordinea stabilită prin ordonanţa de urgenţă.
Vânzătorul va fi obligat să înregistreze la primăria din raza unităţii administrativ-teritoriale unde se află terenul o cerere prin care solicită notificarea preemptorilor, precum şi afişarea ofertei de vânzare a terenului agricol situat în extravilan.
Cererea este însoţită de oferta de vânzare a terenului agricol, care va cuprinde, pe lângă preţul cerut pentru terenul ce urmează a fi vândut, numele şi prenumele vânzătorului, adresa completă unde are domiciliul vânzătorul, amplasamentul terenului, suprafaţa, categoria de folosinţă şi clasa de calitate, documentele cadastrale necesare vânzării – cumpărării, precum şi copia documentului care atestă calitatea de proprietar. Oferta de vânzare va fi afişată la sediul primăriei timp de 30 de zile.
În termen de 3 zile lucrătoare de la data înregistrării cererii, primăria notifică în scris preemptorii şi afişează oferta de vânzare la sediul acesteia. Primăria are obligaţia de a transmite la Autoritatea pentru Administrarea şi Reglementarea Pieţei Funciare, odată cu notificarea preemptorilor, oferta de vânzare, precum şi lista preemptorilor, conform modelului stabilit prin normele metodologice la ordonanţă de urgenţă.
În termen de 3 zile lucrătoare de la data primirii ofertei de vânzare a terenului agricol, Autoritatea pentru Administrarea şi Reglementarea Pieţei Funciare o va afişa pe site-ul acesteia.
Titularii dreptului de preempţiune trebuie să transmită acceptarea ofertei, însoţită de documentaţia din care să rezulte ca îndeplinesc condiţiile pentru a cumpăra terenul, conform ordonanţei de urgenţă, pe care o comunică vânzătorului şi Autorităţii pentru Administrarea şi Reglementarea Pieţei Funciare, în termen de 30 de zile de la data afisării ofertei.
Netransmiterea acceptării ofertei în termenul prevăzut va duce la pierderea dreptului de preempţiune. În cazul în care mai mulţi preemptori îşi manifestă în scris intenţia de cumpărare, vânzătorul are obligaţia de a respecta ordinea stabilită la art.8 şi să comunice Autorităţii pentru Administrarea şi Reglementarea Pieţei Funciare actele necesare.
Dacă nici unul dintre titularii dreptului de preemţiune nu îşi manifestă intenţia de a cumpăra terenul, vânzarea terenului este liberă. Arendaşii care doresc să cumpere teren agricol situat în extravilan, trebuie ca, pe lângă condiţiile prevăzute la art. 7, să deţină calitatea de arendaş pentru terenul respectiv, stabilită printr-un contract de arendă valabil încheiat.