Cinci bărbaţi şi o femeie au fost trimişi în judecată de către procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj, acuzaţi de implicare în dosarul furtului de cupru catodic de la Var. Trei dintre aceştia – sălăjeanul Viorel Teglaş şi soţii clujeni Garofiţa Simona şi Iancu Gabrian – se află în continuare în stare de arest preventiv, ceilalţi inculpaţi – Răzvan Gabrian, Radu-Gheorghe Boie şi Marin-Florin Paşcalău – urmând să fie judecaţi în libertate, se arată într-un comunicat de presă al Parchetului.
Potrivit anchetatorilor, Viorel Teglaş este acuzat de delapidare şi complicitate la dare de mită, după ce, în calitate de expert şi gestionar al stocurilor de materiale de la Unitatea Teritorială 95 Var a Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat şi Problemele Speciale, a vândut soţilor Gabrian, în perioada 2000-2012, prin mai multe acte materiale, 372 de tone de cupru, în valoare de aproape 11 milioane de lei.
În 27 iulie 2013, după o înţelegere prealabilă cu inculpatul sălăjean, cei doi clujeni, acuzaţi acum de dare de mită şi complicitate la delapidare, împreună cu ginerele lor, Răzvan Gabrian, învinuit de complicitate la delapidare, s-au deplasat cu o autoutilitară din Gilău în Var, pentru un nou transport de cupru, având asupra lor un aviz de însoţire a mărfii, în alb, cerut de la învinuitul Florin Paşcalău. Acesta din urmă va fi judecat sub acuzaţia de dare de mită.
Teglaş a încărcat din depozit în autoutilitară patru paleţi de cupru, în greutate de circa 7.500 de kilograme şi valorând 217.000 de lei. Pe avizul de însoţire a mărfii, bărbatul a făcut menţionat „Marfa se refuză. Nu are destinaţia corectă”, apoi a aplicat ştampila UT 95 Jibou.
Cei trei au plecat cu autoutilitară, dar au fost opriţi de un echipa de poliţie, cărora inculpatul Iancu Gabrian le-a prezentat avizul completat de Teglaş. În cursul verificărilor avizului şi a mărfii, aflând despre cele întâmplate, învinuitul Marin Florin Paşcalău a luat legătura cu Radu-Gheorghe Boie, din Jibou, întrebându-l dacă îi cunoaşte pe poliţişti şi rugându-l să discute cu aceştia şi să le promită bani, pentru a nu confisca transportul. Boie, trimis în judecată pentru complicitate la dare de mită, a transmis această promisiune unuia dintre lucrătorii de poliţie, iar inculpaţii Gabrian au făcut diferite promisiuni celuilalt lucrător de poliţie.
Poliţiştii nu s-au lăsat mituiţi şi au sesizat DGA Sălaj. A fost organizat flagrantul, iar în cursul continuării declaraţiilor, inculpaţii Gabrian au reiterat promisiunile anterioare, toate acestea culminând cu promisiunea şi oferirea sumei de 3.000 euro.
„Precizăm că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nici o situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”, precizează reprezentanţii Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj.
[…] Cinci bărbaţi şi o femeie au fost trimişi în judecată de către procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj, acuzaţi de implicare în dosarul furtului de cupru catodic de la Var. Trei dintre aceştia – sălăjeanul Viorel Teglaş şi soţii clujeni Garofiţa Simona şi Iancu Gabrian – se află în continuare în stare de arest preventiv, ceilalţi inculpaţi – Răzvan Gabrian, Radu-Gheorghe Boie şi Marin-Florin Paşcalău – urmând să fie judecaţi în libertate, se arată într-un comunicat de presă al Parchetului. Potrivit anchetatorilor, Viorel Teglaş este acuzat de delapidare şi complicitate la dare de mită, după ce, în calitate de expert …mai multe stiri […]
De cand fura ei cupru? 300 de tone.Nimeni nu s-a sesizat? Se poate fura toata tara.
Macar pe astia i-au prins.Pe cei care au furat cele aproape 10 000 mc de motorina din rezerva de stat nu.Au cazut de vina doi angajati,dar care au fost se pare pe post de acar paun.Oarte cine a vandut si a incasat contravaloarea acesteia?