La cea de-a XX-a ediţie a Topului Naţional al Firmelor, organizat de către Camera de Comerţ şi Industrie a României, judeţul Sălaj este reprezentat de către nouă de companii, ale căror rezultate financiare pe anul trecut le-au propulsat pe prima treaptă a podiumului, la diverse sectoare de activitate. Firmele vor fi premiate în cadrul unei gale ce va avea loc la Bucureşti, la finele lunii noiembrie. Alături de „greii” economiei locale, în top se regăsesc şi agenţi economici mai puţin cunoscuţi, dar ale căror afaceri au mers strună în cursul anului trecut.
Industria este cel mai bine reprezentat domeniu al economiei sălăjene, patru societăţi de profil din judeţ reuşind performanţa de a ajunge în vârful clasamentului. Este vorba despre Silcotub SA Zalău (întreprinderilor foarte mari, producţia de tuburi, ţevi, profile tubulare şi accesorii pentru acestea, din oţel), Jung Wohnmobile SRL Germania – filiala Zalău (întreprinderi mici, fabricarea autovehiculelor de transport rutier), Angar Prod Cehu Silvaniei (întreprinderi mijlocii, fabricarea articolelor de îmbrăcăminte prin tricotare sau croşetare) şi Mariana-Margareta SRL Sînmihaiu Almaşului (microîntreprinderi, colectarea produselor forestiere nelemnoase din flora spontană).
În topul naţional au intrat şi trei societăţi care activează în domeniul serviciilor: Pres Mega SRL (microîntreprinderi, alte activităţi poştale şi de curier), Comfrig SRL (întreprinderi mijlocii, reparaţii de articole personale şi de uz gospodăresc) şi Medi Serv SRL (întreprinderi mici, activităţi ale centrelor de îngrijire medicală), toate din Zalău.
Lista celor mai puternice firme din ţară este completată de un agent economic din domeniul comerţului – Echipcomerţ Trade Company SRL din Şimleu Silvaniei (întreprinderi mici, comerţ cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri) şi de unul din cercetare, dezvoltare şi high-tech – Hanna Instruments SRL Nuşfalău (întreprinderi mijlocii, fabricarea de echipamente de măsură, verificare, control şi navigaţie).
La întocmirea clasamenului naţional au fost luate în calcul aceleaşi criterii ca şi la Topul judeţean. Astfel, au fost admise în top firmele care obţin profit pozitiv din exploatare şi au o cifrp de afaceri de minim 100.000 de lei în cazul microîntreprinderilor şi de minim 250.000 în cazul celorlalte societăţi. În ceea ce priveşte indicatorii utilizaţi, pentru stabilirea ierarhiei, aceştia au fost cifra de afaceri netă, profitul din exploatare, rata profitului din exploatare, eficienţa utilizării resurselor umane şi eficienţa utilizării capitalului angajat.
Topul Naţional se organizează de către Camera de Comerţ şi Industrie a României pe baza clasamentelor judeţene, prin interclasarea acestora şi păstrarea primei poziţii pentru fiecare domeniu, grupă de activitate şi clasă de mărime a întreprinderilor.
La ediţia de anul trecut a Topului, tot nouă agenţi economici sălăjeni au urcat pe prima treaptă a podiumului. Patru dintre ei – Silcotub, Hanna Instruments, Angar Prod şi Medi Serv – figurează şi în acest an în clasamentul celor mai puternice firme din România.