Consilierul judeţean Dari Toma a cerut administraţiei judeţene, dar şi conducerii Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Zalău suplimentarea numărului de paturi existent la Compartimentul Diabet Zaharat, Nutriţie şi Boli Metabolice din cadrul Secţiei Interne a celei mai mari unităţi sanitare din judeţ.
Udemeristul a atras atenţia conducerii Consiliului Judeţean Sălaj că din cauza numărului insuficient de paturi, internările pacienţilor se fac după regula „o săptămână bărbaţi, o săptămână femei”. Situaţia este cu atât mai delicată cu cât în judeţ sunt diagnosticaţi cu diabet aproape 12.000 de persoane.
Laurenţiu Barna, managerul SJU Zalău, a recunoscut că în Compartimentul Diabet nu pot fi internaţi, în acelaşi timp, şi femei, şi bărbaţi, însă a dat asigurări că, la nevoie, pacientele pot fi mutate într-un alt salon din cadrul Secţiei Interne.
„Într-adevăr, numărul bolnavilor de diabet din judeţ este mare, însă nu toţi necesită spitalizare. Permanent, indiferent de numărul pacienţilor, dacă sunt, de exemplu, cinci bărbaţi în salon şi trebuie internată o femeie, găsim posibilităţie pentru a o interna într-un alt salon din secţie. Vom găsi mereu soluţii pentru ca să nu limităm la cinci numărul de internări”, a menţionat Barna.
Cât despre propunerea alesului judeţean, managerul SJU consideră că se bazează pe faptul că „unii doresc să-şi facă clinică în secţie”.
La rândul său, Tiberiu Marc, preşedintele CJ Sălaj, a sublinat că „importantă este flexibilitatea în cadrul secţiei” şi că suferinzii de diabet ajung să fie internaţi din cauza complicaţiilor date de boală. Tocmai de aceea, consideră Marc, pacienţii pot fi spitalizaţi şi în alte secţii. Ideea a fost susţinută şi de consilierul judeţean social-democrat Augustin Pop, medic dermatolog, care a spus că „nici în Europa, nici în Statele Unite ale Americii, nu există clinici speciale de diabet. Tratamentul acestor bolnavi se face în ambulatoriu, iar complicaţiile pe care ei le fac intră în competenţa altor secţii de specialitate”.