Aproape 800 de kilograme de miere a reuşit să recupereze Direcţia Generală pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sălaj din lotul suspectat că ar cuprinde produs neconform.
Directorul instituţiei amintite, Violeta Milaş, nu a putut preciza, însă, care este cantitatea totală de miere care a fost livrată judeţului Sălaj în cadrul lotului problemă, prin Planul european de ajutorare a persoanelor cele mai defavorizate (PEAD) 2013. „Judeţul Sălaj a primit, în total, 12.408 kg de miere, în diverse loturi. Nu ştim, însă, cât din această cantitate ne-a fost furnizată prin lotul asupra căruia planează suspiciunile”, a spus oficialul DGASPC Sălaj. În aceste condiţii, nu poate fi estimată nici cantitatea de miere ce a ajuns deja pe mesele beneficiarilor.
Pachete cu miere neconformă au fost distribuită către zece primării sălăjene, însă Milaş nu a putut să ni le enumere pe toate, invocând faptul că nu le ştie „din memorie”. Cert este că printre ele se numără Cuzăplac, Ileanda şi Plopiş.
Produsele returnate au fost colectate în depozitul DGASPC Sălaj, de unde vor fi preluate de către firma furnizoare şi transportate la Bucureşti.
„Cei de la APIA Bucureşti a transmis, într-o primă fază, să retragem mierea ce a ajuns în cadrul lotului cu numărul 46. Sălajului nu i-a fost furnizat, însă, niciun pachet din lotul respectiv. La scurt timp, ne-au transmis o nouă adresă, de această dată privind lotul 45, din care au ajuns şi în Sălaj cantităţi de miere. Ni s-a spus doar că lotul nu are o calitate omogenă”, a precizat Milaş.
Pentru orice eventualitate, oficialii sălăjeni au dispus să fie sistată distribuţia cutiilor cu miere, indiferent de lotul din care provin, până la clarificarea situaţiei. Prin PEAD 2013, fiecare persoană nevoiaşă are dreptul la 250 de grame de miere.
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), instituţie care coordonează acest program, are suspiciuni că mierea din cele două loturi nu ar fi naturală, ci doar un sirop de glucoză combinat cu substanţe periculoase. Produsul contrafăcut a fost distribuit către APIA de către o societate din Bulgaria.
Ma intreb retoric: Analizele privind calitatea produselor nu s-ar fi putut face INAINTE de a fi distribuite aceste ajutoare, sau chiar inainte de a fi achizitionate ? Pe de alta parte, „felicit” onor organizatorii acestei actiuni, care din nou au dat cu mucii-n fasole, nefiind capabili sa asigure aprovizionarea cu toate articolele inscrise in acest program, respectiv cu nenorocitele alea de conserve. Anul trecut uleiul, anul asta conservele, oare de cati ani de experimente au nevoie acesti incompetenti pana o sa le reuseasca gheseftul ?