Cu saloanele invadate de gândaci, oficialii Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Zalău s-au văzut puşi în situaţia de a trece la măsuri extreme. Aşa se face că, la finele săptămânii trecute, activitatea din cea mai mare unitate spitalicească din judeţ a fost uşor dată peste cap, după ce pacienţii au fost mutaţi dintr-un salon în altul şi chiar dintr-o secţie în alta, pentru a putea permite intervenţia echipelor de dezinsecţie şi deratizare ale unei firme de profil.
„Au fost probleme legate de apariţia unor gândaci, aşa că vineri, în prima zi a acţiunii de dezinsecţie, pacienţii au fost mutaţi din corpul A, în corpul B ori chiar în alte secţii, unde am avut paturi libere. În a doua zi, sâmbătă, bolnavii au fost mutaţi din corpul B, în corpul A”, a explicat Laurenţiu Barna, managerul SJU Zalău. Potrivit spuselor sale, o dată ce substanţele specifice au fost răspândite în spaţiile infestate, saloanele au fost închise pentru circa trei ore, după care încăperile au fost aerisite, iar pacienţii s-au putut întoarce în paturile lor.
Pentru toată această intervenţie, Spitalul va plăti câte 0,19 lei pentru fiecare din cei 58.000 de metri pătraţi pe care îi are, respectiv o factură în valoare 11.000 de lei, plus TVA. Din păcate, admite Barna, dezinsecţia nu a fost fatală pentru toţi „musafirii nepoftiţi”, astfel că, peste două săptămâni, echipele firmei se vor întoarce în unitatea sanitară pentru o nouă acţiune în forţă, de data aceasta, cu un cocktail îmbunătăţit de substanţe toxice pentru insecte.
Managerul SJU Zalău susţine că cea de-a doua intervenţie nu va viza decât trei etaje ale spitalului, respectiv cele în care s-a constatat că gândacii au supravieţuit: „Din păcate nu am reuşit să scăpăm de toţi gândacii, aşa că peste două săptămâni vom repeta acţiunea la etajele cinci, şase şi şapte (unde funcţionează secţiile Pediatrie, Neurologie, Cardiologie, Interne şi Oftalmologie – n.red.)”
Întrebat cum este posibil ca într-o unitate sanitară recent reabilitată, în care s-au investit aproape 43 milioane de lei, să mişune gândacii, Laurenţiu Barna a lăsat de înţeles că sunt o moştenire venită odată cu mobilierul vechi, dar şi cu bagajele unora dintre pacienţi, transferaţi la Zalău din alte unităţi specialiceşti. „Nu am putut înlocui întregul mobilier din spital şi, din câte s-ar părea, în unele dulapuri erau ascunşi câţiva gândaci”, a menţionat managerul Spitalului Judeţean.
Si acum un an era aceeasi problema.A trecut un an ca sa se incerce cevas.Dar daca se folosesc aceleasi substante ca in blocurile din municipiu vor fi bani aruncati in vant.
Parca este proaspata facuta reparatia capitala.Sau numai au fost acoperiti gandacii?