Diavolul de langa noi

Trebuie sa marturisesc ca stirile de la ora 5, dupa ce iti ofera o portie serioasa de decrepitudine, pana la urma, pot sa te si inspire. Acest gen de stiri, dincolo de a-ti crea o senzatie de sila, iti arata viata asa cum e, si nu cum am vrea sa o vedem noi. Majoriatea actiunilor se desfasoara la sat, acolo unde, cica, s-a nascut vesnicia. Ruralul Romaniei, facut praf si pulbere de saracia care bantuie pe ulitele satelor, incepe sa colcaie de tot mai multi monstri. Si aici ma refer la incestuosi, violatori, tortionarii de copii, sotii si chiar de parinti.

Singura ratiune de a exista a acestor scursuri umane este cea de a distruge fizic si psihic tot ce misca in jurul lor. Si, culmea, parca au inceput sa fie tot mai multi, din ce in ce mai multi si mai salbatici. Presupun, astfel, ca stirile de la ora 5 camufleaza bestialitatea unor escroci retardati. Sa nu uitam insa de suferinta pe care provoaca, cu buna stiinta, aceste reziduri. Pentru sute de mii de suflete, copii, femei sau batrani, iadul este chiar casa in care traiesc, locul care ar trebui sa le ofere protectie. Imaginati-va cum ar fi sa traiesti cand diavolul sforaie in camera de alaturi sau, mai grav, chiar in patul tau. Cutremurator! Din nefericire, in aceasta situatie se regasesc multi dintre cei pe care-i vedem pe strada, ii salutam sau le strangem mana.

Ei poarta pe umeri o povara greu de explicat in cuvinte. La fel de ingrozitor mi se pare faptul ca autoritatile si, de ce nu, societatea civila rateaza complet esenta acestei probleme, astfel incat victimele acestor bestii sunt condamnate sa traiasca o viata de cosmar. Am convingerea ca multi dintre cei care citesc aceste randuri au auzit deja despre anumite cazuri in care copiii au fost maltratati de propriul parinte, de femeia tratata precum o vita de povara, ori de batrani lipsiti de aparare, care la varsta in care ar trebui sa se bucure de ultimele zile din viata sunt nevoiti sa suporte corectiile fizice violente tocmai din partea celui caruia i-au dat viata. Cati dintre voi ati intervenit in vreun fel, astfel incat sa incercati sa corectati, macar teoretic, acea problema? Multi, putini, ceea ce conteaza este ca acele persoane care nu au ramas pasive la astfel de situatii au adus un sambure de speranta in viata unui om deznadajduit. Prea putin insa…

Cred ca pentru a elimina aceste situatii cumplite, in primul rand, ar trebui combatuta saracia extrema. Aceasta este cauza de profunzime care, alaturi de analfabetism, alcoolism, destramarea familiilor, transforma satele noastre in crescatorii de monstri. Din nefericire, insa, cei care pot sa combata saracia extrema din Romania se ocupa de cu totul alte probelme, mai precis de cresterea zerourilor din propriile conturi. Cu exceptia catorva oameni de bine, nimeni nu ia in serios acest subiect. Astfel ca suferinta acestor victime se dubleaza. In conditiile in care statul, care ar trebui sa le ofere protectie, le intoarce spatele, nu le ramane decat sa accepte cruda realitate.

Culmea ironiei este ca Romania a devenit deja contributor cu milioane de euro pentru programe de ajutorare a unor tari din lumea a treia, in conditiile in care lumea a treia se afla chiar in interiorul granitelor noastre. Iar unii dintre guvernanti vorbesc cu nonsalanta despre dezvoltarea durabila a acestei tari. Si asta, in contextul in care mii de suflete asteapta o strategie pentru a fi salvate din vagaunile unde nu exista nici curent electric, nici apa curenta, nici slujbe, in timp ce diavolul bantuie turbat sub acoperisul care ar fi trebuit sa se numeasca acasa.

Leave a Comment