Elevii din trei clase liceale, de la trei instituţii de învăţământ din municipiul Zalău, vor fi preveninţi să nu se apuce de fumat. Activitatea de prevenţie va fi realizată de Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) Sălaj în parteneriat cu Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret, Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională, Centrul Judeţean de Asistenţă Psihopedagogică, Direcţia de Sănătate Publică şi Crucea Roşie filiala Sălaj, în cadrul proiectului „Fără fumuri!”.
Timp de aproximativ o lună, în perioada 21 octombrie – 21 noiembrie 2013, elevii din trei clase a IX-a de la Colegiul Naţional „Silvania”, Liceul Tehnologic „Voievod Gelu” şi Liceul Tehnologic „Mihai Viteazul” din Zalău vor fi informaţi cu privire la efectele nocive ale fumatului şi vor fi preveniţi să nu se apuce de fumat. După cum a explicat Valer Merce, coordonatorul CPECA Sălaj, activităţile de informare din cadrul proiectului vor fi adresate elevilor din clasele participante, urmând ca aceştia să realizeze apoi propriile acţiuni prin care să-şi convingă colegii de liceu să nu se apuce de fumat sau să renunţe în situaţia în care s-au apucat deja. Portofoliile liceenilor vor prezentate, jurizate şi premiate în cadrul unei întâlniri interactive între elevi şi specialişti în domeniul luptei împotriva fumatului, care se va desfăşura cu ocazia „Zilei Naţionale Fără Tutun”, în data de 21 noiembrie. Potrivit coordonatorului CPECA Sălaj, printre obiectivele generale ale proiectului „Fără fumuri” se numără întărirea vârstei de debut a consumului de tutun, scăderea numărului de fumători ocazionali şi întărirea factorilor de protecţie şi scăderea factorilor de risc în consumul de tutun.
Pentru a supravieţui, industria tutunului îi înlocuieşte pe cei care mor sau reuşesc să renunţe la fumat cu noi fumători pe care trebuie să îi recruteze încă din tinereţe. Majoritatea tinerilor încep să fumeze înaintea vârstei de 18 ani şi aproape un sfert dintre ei înaintea vârstei de zece ani.
prea tarziu,au inceput-o din gimnaziu.