Magistraţii Tribunalului Sălaj au amânat pentru data de 24 octombrie pronunţarea în procesul privind legalitatea tranzacţiei prin care un tronson al reţelei centralizate de termoficare a trecut din proprietatea Distriterm, în cea a firmei E-Star Alternativ Ungaria. Informaţia a fost făcută publică, luni, de către primarul Radu Căpîlnaşiu, în cadrul unei conferinţe de presă.
Cu acelaşi prilej, edilul a ţinut să răspundă acuzaţiilor pe care directorul companiei maghiare, Soós Csaba, le-a făcut în paginile cotidianului „Magazin Sălăjean”. „Nu comentez acuzele ce sunt aduse sistemului judiciar românesc, dar nu pot să nu remarc faptul că acestea vin exact înaintea procesului. Tocmai din acest motiv, mi se pare o presiune pusă pe instanţă în soluţionarea fondului”, a precizat Căpîlnaşiu. Acesta a precizat că municipalitatea nu a pus niciodată piedici firmei E-Star în ceea ce priveşte modernizarea reţelei de termoficare a Zalăului, nu de alta, dar autorităţile aveau tot interesul ca sistemul de încălzire să fie îmbunătăţit.
În ceea ce priveşte reproşurile venite din partea oficialului maghiar cu privire la numeroasele demersuri în instanţă iniţiate de către Primăria Zalău, primarul a replicat: „Putem face oricâte, atâta timp cât ne permite legea. Aceste demersuri au venit în situaţii limită în care se afla municipiul în asigurarea căldurii în şcoli şi grădiniţe; prin urmare eram perfect îndreptăţiţi să facem orice este omeneşte şi legal posibil”.
Radu Căpîlnaşiu a subliniat şi de această dată disponibilitatea autorităţilor municipale de a cumpăra magistrala, menţionând că acest lucru se va întâmpla abia după ce decizia instanţei va fi definitivă. În condiţiile în care soluţia Tribunalului Sălaj va fi pronunţată abia joi şi poate fi atacată cu apel, achiziţia nu poate fi realizată prea curând, aspect recunoscut chiar de primar: „Problema nu se va rezolva joi. Doar va exista o direcţie”.
Mai exact, în cazul în care instanţa sălăjeană va decide anularea tranzacţiei dintre Distriterm şi E-Star, tronsonul din reţea va reveni lichidatorului, municipalitatea urmând să plătească o chirie pentru a-l putea utiliza până la soluţionarea unui eventual apel. Dacă actul de vânzare-cumpărare dintre cele două societăţi rămâne în picioare, până ce decizia va fi definitivă, autorităţile zălăuane ar urma să achite chiria către Distriterm.
Abia după ce sentinţa va fi definitivă, toată această telenovelă va putea lua sfârşit. Municipalitatea va putea intra în posesia respectivului tronson din reţeaua de termoficare plătind fie în contul E-Star Ungaria, fie în cel al Distriterm 1,45 milioane de lei, adică preţul pentru care autorităţile locale au bătut palma cu reprezentanţii firmei maghiare, iar Uzina Electrică va putea încălzi legal instituţiile de învăţământ din Zalău.