Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Sălaj a încasat la bugetul consolidat al statului, în primele nouă luni ale anului în curs, aproape 434,3 milioane de lei, ceea ce presupune un grad de realizare a programului de încasări de 97,6 la sută. Informaţia a fost făcută publică de către Laurenţiu Butiri, directorul Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice (AJFP) Sălaj, în cadrul şedinţei de vineri a Colegiului Prefectural.
„După nouă luni nu ne aflăm într-o situaţie foarte bună. Avem numai 97,7 la sută realizat, situaţie ce ne poziţionează pe locul 20-22 pe ţară, chiar dacă în sume absolute am colectat cu 30 de milioane de lei mai mult faţă de aceeaşi perioadă din 2012. Ca şi în ceilalţi ani am întâmpinat probleme în a fiscaliza destul de mult veniturile bugetului de stat, locul principal revenindu-i TVA-ului, unde nu am realizat decât 90 la sută din program. De aici ni se trage, de altfel, această nerealizare generală”, a precizat Butiri.
Ponderea cea mai mare în totalul veniturilor colectate de către instituţie o reprezintă veniturile bugetului de stat (47 la sută) şi ale bugetului asigurărilor sociale de stat (37 la sută).
În opinia şefului AJFP Sălaj, neîncasarea la termen a obligaţiilor declarate a fost generată de o serie de factori printre care dificultăţile pe care le întâmpină societăţile în recuperarea sumelor datorate de clienţii acestora, scăderea cuantumului sumelor declarate ca urmare a lipsei finanţărilor şi a investiţiilor, dar şi costurile foarte mari aferente creditelor devenite neperformante din cauza deprecierii leului.
Arierate în scădere
În ceea ce priveşte arieratele, acestea se apropiau, la finele lunii septembrie, de 48,2 milioane de lei, în scădere cu 16 procente faţă de situaţia înregistrată la sfârşitul anului trecut. „În vederea diminuării arieratelor şi prevenirea formării de noi arierate, s-a acţionat prin aplicarea fermă şi consecventă a măsurilor de executare silită”, a explicat Laurenţiu Butiri. Potrivit spuselor sale, în primele nouă luni din 2013, prin executări silite au fost atraşi la bugetul consolidat aproape 54 milioane de lei, adică puţin peste 12 la sută din totalul încasărilor bugetare nete. Măsura care pare să fi dat cele mai bune roade o reprezintă popririle asupra disponibilităţilor din conturi bancare, prin care s-au încasat 31,5 milioane de lei.
Deloc de neglijat este conformarea voluntară la plată a contribuabililor. „Vorbim despre o disciplină încă relativ bună a agenţilor economici sălăjeni. În judeţul nostru, gradul de conformarea voluntară la plata obligaţiilor fiscale, în condiţii de criză economică, este de 75 la sută, în timp ce în alte judeţe el coboară sub 70 de procente.”
Una din şase firme în insolvenţă îşi plăteşte obligaţiile curente
Şeful AJFP Sălaj a făcut referiri şi la modificarea Codului Insolvenţei, apreciind că „era necesară o reconsiderare a Codului de Insolvenţă care, la ora actuală este clar în favoarea debitorilor şi împotriva creditorilor. Una dintre pârghiile folosite aproape avocăţeşte o reprezintă intrarea în insolvenţă pentru a scăpa de plata datoriilor şi de a ocoli plata obligaţiilor fiscale”, consideră oficialul sălăjean.
Acesta a precizat că la nivelul judeţului Sălaj există 404 societăţi în insolvenţă, cu obligaţii fiscale restante înscrise de ANAF la masa credală în valoare de 87,7 milioane de lei: „Din cele 404, doar 68 îşi plătesc obligaţiile curente. Deci unii au înţeles să intre în insolvenţă de la unu la cinci ani şi să nu-şi mai achite obligaţiile, îndreptându-se chiar către faliment”.
Reorganizarea a redus numărul de posturi
În cursul acestui an, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a trecut printr-un proces de reorganizare, care a presupus desfiinţarea direcţiilor generale a finanţelor publice şi înlocuirea lor cu Direcţia Generală Regională de Finanţe Publice Cluj, cu şase administraţii de finanţe publice judeţene, printre care şi cea din Sălaj.
După cum a precizat şeful AJFP Sălaj, înainte de reorganizare, în statul de funcţii existau 345 de posturi, din care au fost eliminate cele 17 posturi vacante, 11 salariaţi au trecut la Direcţia Regională, iar 22 de persoane au încheiat raporturile de muncă pe care îl aveau cu instituţia. Astfel, în prezent, statul de funcţii numără 297 de posturi.
OK