Comisarii proaspăt desfiinţatei Gărzi Financiare Sălaj se vor lupta între ei pentru a prinde unul dintre locurile de inspectori disponibile în cadrul celor două structuri ale Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală.
În subordinea Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală vor funcţiona două instituţii: Direcţia de Combatere a Fraudelor şi Direcţia Regională Antifraudă, cea din Ardeal urmând a avea sediu la Oradea. În cadrul primei instituţii amintite, în Sălaj vor lucra doi inspectori, unul principal şi un altul asistent, care vor fi detaşaţi la Parchetul de pe lângă Tribunalul Sălaj, ne-au declarat surse din cadrul fostei Gărzi Financiare.
Trei comisari, printre care liderul de sindicat al Gărzii Financiare, Ioan Bican, şi purtătorul de cuvânt al fostei instituţii, Sorin Breban, se vor lupta între ei pentru singurul post de inspector principal disponibil. În cursa pentru postul unic de inspector asistent s-au înscris un comisar şi o persoană din afara sistemului.
Pentru cele aproximativ 100 de slujbe disponibile în cadrul Direcţiei Regionale 6 Oradea se întrec 227 de persoane, opt dintre acestea fiind comisari sălăjeni. Printre cei care îşi vor încerca norocul la examenul de admitere se numără şi fostul comisar-şef al Gărzii judeţene, Petru Pop.
Toţi cei 13 candidaţi sălăjeni vor susţine proba scrisă a concursului de admitere, programată pentru data de 19 octombrie, la Bucureşti. Cei care vor fi declaraţi admişi vor merge la un interviu.
Inspectorii antifraudă, dotaţi cu pistoale
La nivelul întregii Agenţii Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) sunt scoase la concurs 1.181 de posturi în cadrul Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală, 280 dintre acestea fiind în cadrul Direcţiei de Combatere a Fraudelor. Viitorii inspectori antifraudă vor avea ca atribuţii realizarea de operaţiuni de control curent şi tematic. În timpul serviciului, ei vor purta uniformă, însemne distinctive, ecusoane şi, după, caz, armament şi alte mijloace tehnice utilizate ca mijloc individual de apărare, protecţie şi comunicare. De asemenea, ei vor fi dotaţi şi cu veste de protecţie şi bastoane reflectorizante pentru acţiunile stradale.
În baza HG nr. 520/2013 pentru organizarea ANAF, fiecare inspector antifraudă va primi câte un pistol cu un încărcător, dar şi câte un spray paralizant.
Pentru dotarea Direcţiei Generale se vor achiziţiona maxim 500 de aparate de mici dimensiuni cu electroşocuri şi maxim 500 de pistoale sau bastoane cu electroşocuri.
Chiţoiu vrea angajaţi oneşti
Noua structură de combatere a evaziunii şi fraudei fiscale ar putea deveni funcţională de la 1 noiembrie 2013.
„Am început cu reorganizarea ANAF şi a structurilor ce verifică evaziunea fiscală. Am desfiinţat Garda Financiară, plecând şi de la elementele de corupţie ce existau în sistem şi suntem în proces de angajare la o nouă structură de combatere a evaziunii fiscale şi a fraudei fiscale – Direcţia de Antifraudă Fiscală. S-au finalizat înscrierile. Trebuie angajaţi oameni, profesionişti, oneşti. Ne interesează ca, începând cu 1 noiembrie, să avem o structură care să combată, într-adevăr, evaziunea şi frauda fiscală. De 23 de ani, toată lumea, toate guvernele, toţi miniştii de Finanţe, toţi preşedinţii ANAF s-au bătut în piept că reduc evaziunea fiscală cu Garda Financiară – şi nu s-a redus. A crescut de la an la an. Noi, acum, vrem să creăm o entitate nouă, o structură nouă, cu oameni profesionişti, integri, pentru că vor trebui să treacă teste de integritate, să nu fie şantajabili, pentru că nu putem să mergem la infinit cu aceşti oameni care, de 23 de ani, nu au făcut nimic”, susţinea, recent, Daniel Chiţoiu, ministrul Finanţelor Publice.
Baciu Petre mai lasa-i și pe alții.Nu ți-a fost de-ajuns ?
No, d’apăi cum n-a si bătaie, că doară groștioru-i… gros!
vrem să creăm o entitate nouă, o structură nouă, cu oameni profesionişti, integri, pentru că vor trebui să treacă teste de integritate, să nu fie şantajabili, pentru că nu putem să mergem la infinit cu aceşti oameni care, de 23 de ani, nu au făcut nimic
si culmea, doar 5% sunt noii in sistem
aceasi Marie, cu alta palarie