Nemulţumit de abordarea predecesorilor săi, actualul ministru al Finanţelor Publice, Daniel Chiţoiu, este pus pe fapte mari. Aşa că reorganizat Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, a desfiinţat instituţii, a înfiinţat altele noi, a dat oameni afară, pe criterii încă imprecise, a transferat salariaţi pe alte posturi, convins că astfel va reuşi să ţină piept evaziunii şi fraudei fiscale. Un fel de aceeaşi Mărie, cu altă pălărie.
Procesul de reorganizare nu este, încă, finalizat. În perioada următoarea, foştii comisari lăsaţi pe drumuri după desfiinţarea Gărzilor Financiare din judeţe vor intra în febra examenelor în vederea „recalificării”. Cei care vor trece de testări vor deveni inspectori antifraudă, îmbrăcaţi în uniforme cu semne distinctive, cu ecusoane, cu veste de protecţie şi bastoane reflectorizante, înarmaţi cu pistoale, aparate şi bastoane cu electroşocuri, dar şi cu spray-uri paralizante.
Evident, toate aceste aspecte presupun cheltuieli importante de la bugetul statului, într-o perioadă în care chibzuiala ar trebui să fie cuvântul de ordine.
Pentru ca lucrurile să fie şi mai complicate, una dintre structurile ce vor lua fiinţă – Direcţia Regională Antifraudă, ce va cuprinde şi Sălajul, va funcţiona la… Oradea, fără a avea vreun birou ori punct de lucru în reşedinţa de judeţ. Aşa că aceia dintre ex-comisarii care vor lua examenul se vor muta cu căţel şi cu purcel în Bihor; asta dacă vor să lucreze în continuare în sistem. Iar statul va fi pus în situaţia de a asigura cazarea lor, de a suporta cheltuielile cu deplasarea echipelor de control în judeţele arondate Direcţiei orădene.
Ministrul nu a luat în calcul nici faptul că după desfiinţarea Gărzilor şi emiterea deciziilor de concediere pentru comisari, i-a lăsat nesupravegheaţi pe evazionişti. Comercianţii au putut să-şi deruleze nestingheriţi activitatea, fără a emite bonuri fiscale.
În schimb, este convins că va muta munţii de la loc, că va face curăţenie în economia românească şi că noţiunea de „corupţie” va fi o necunoscută pentru cei peste 1.000 de viitor inspectori antifraudă. Nu de alta, dar ministrul garantează că în noua structură nu vor lucra decât cei care trec testul de integritate, oameni profesionişi şi integri, care nu se vor mânji cu şpăguţe.