Ioan Boer, fostul primar din Ip, a fost găsit vinovat de fapte de corupţie şi condamnat, marţi, de către magistraţii Judecătoriei Şimleu Silvaniei la trei ani de închisoare cu suspendare.
Potrivit reprezentanţilor instanţei, Boer a primit trei ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată şi un an de închisoare pentru fals intelectual în legătură directă cu infracţiuni de corupţie. Cele două pedepse au fost contopite, inculpatului aplicându-i-se pedeapsa cea mai grea, de trei ani de închisoare.
Magistraţii şimleuani au mai decis suspendarea condiţionată a executării pedepsei închisorii pe o durată de cinci ani, care constituie termen de încercare pentru inculpat. De asemenea, au menţinut sechestru asigurător asupra bunurilor ce-i aparţin lui Boer şi l-au obligat pe acesta să plătească Primăriei Ip despăgubiri materiale în valoare de 302.000 de lei.
Sentinţa Judecătoriei Şimleu Silvaniei poate fi atacată cu recurs în termen de 10 zile.
Prejudiciu de peste 300.000 de lei pentru ghirlandele de Crăciun
Ioan Boer a fost trimis în judecată în august 2012, fiind acuzat că în 2009, în calitate de primar al comunei Ip, a încredinţat două contracte ce vizau achiziţionarea şi montarea unor ghirlande luminoase, pentru sărbătorile de iarnă, fără ca acest aspect să fie cuprins în bugetul local. „Au fost încheiate două contracte cu aceeaşi firmă: unul pentru livrare, un altul, pentru montare, ambele prin încredinţare directă, deşi, conform legii, trebuia să existe un singur contract. Boer a preferat să meargă pe varianta a două contracte întrucât valoarea cumulată a acestora nu îi mai permiteau atribuirea directă”, ne-a declarat procurorul Bogdan Chiş, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Sălaj. Acesta susţine că în încercarea de a-şi ascunde fapta, edilul a modificat în acte data la care a fost încheiat unul dintre contracte.
Respectivele ghirlande fuseseră achiziţionate de la o firmă din Cluj, pentru care autorităţile locale trebuiau să plătească 100.000 de lei. Cum suma nu fusese prevăzută în bugetul comunei, iar Consiliul Local Ip nu şi-a dat acordul în acest sens, administraţia locală nu a făcut plata. După un timp, însă, Primăria Ip s-a trezit că are de achitat penalităţi în valoare de 1 la sută pentru fiecare zi de întârziere, după cum era prevăzut în contractele semnate cu societatea furnizoare. „Penalităţile au început să curgă, ajungându-se la un prejudiciu de 302.000 de lei”, a mai spus procurorul de caz.
Astfel s-a ajuns în situaţia în care de la bugetul local s-au plătit peste 400.000 de lei, o parte din bugetul comunei pe anul 2012, iar diferenţa, din economiile făcute în anul anterior.
În aşteptarea celei de-a doua sentinţe
Acesta nu este singurul dosar de corupţie pe numele lui Boer. Fostul primar este trimis în judecată pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, procesul aflându-se pe rolul Judecătoriei Şimleu Silvaniei şi având ca următor termen de judecată ziua de 13 noiembrie 2013.
Inculpatul a ajuns în vizorul anchetatorilor după ce mai multe persoane l-au reclamat că ar fi săvârşit abuzuri în stabilirea unor amplasamente de punere în posesie pe Legea fondului funciar.
În acelaşi dosar este trimisă în judecată şi Elena Dombi, la care Boer stătea în chirie, acuzată că ar fi implicată în afacerea ilegală pornită de la Legea fondului funciar.
Potrivit procurorilor, inculpatul a dorit să îşi construiască o cabană pe păşunea care aparţine Composesoratului Consniciu de Sus şi unde au rămas, în urma exploataţiei miniere, nişte bălţi, care au devenit, în timp, lacuri artificiale, folosite pentru pescuit.
„Fostul primar a vrut să îşi construiască aici o cabană, o casă de vacanţă, dar nu a vorbit cu Composesoratul, pentru a închiria o parcelă de teren sau a o cumpăra, ci a considerat că există un surplus de teren în zona respectivă. Mai mult, a hotărât ca o parte din acest surplus să îl amplaseze peste suprafaţă trecută în titlul de proprietate al Composesoratului”, a precizat Crin Bologa, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalulul Sălaj.
Pentru a se vedea în posesia terenului, Ioan Boer, care era şi preşedinte al Comisiei locale de fond funciar, a identificat în arhiva administraţiei locale persoane care au cerut constituirea dreptului de proprietate în 1991: un pensionar din Satu Mare, două femei din Zăuan Băi şi o persoană din Zăuan. Le-a anunţat că le constituie dreptul la proprietate tocmai pe suprafaţa cu lacuri, cu condiţia să-i vândă Elenei Dombi respectivele terenuri.
Deşi trei dintre persoane nu au dorit terenurile ce le erau oferite, Boer a reuşit să-i convingă să semneze actele în care cumpărător era Dombi, oferindu-le sume de bani ori facilitarea obţinerii unor acte.
Stătea cu chirie ? Poate o ftea cu chirie…
nu iteleg de ce nu intra la puscarie acesti primari? de ce Berceanu, Boer, si altii, sunt scutiti de a face puscarie, pe simplu motiv ca sunt alesi de poporul prost
chiar pe acest motiv ar trebui sa fie mai aspru pedepsiti, si nu iertati
se pare ca intara asta sunt 2 categorii de omani, cei alesi, incepand cu parlamentarii si cei prosti, care ii voteaza si accepta aceasta situatie anormala
Din moment ce este condamnat și scrieți că este „fost primar”, de ce ați pus fotografie cu el în biroul de primar? Sau e un colț amenajat la el acasă?
la asemenea sume ,trebuia inchis…De unde va da EL 3 miliarde inapoi?
daca fura sau insela de 3 miliarde si nu ii dadea inapoi, i se dadea cu ssupenxare ?? pai la inselaciune, de 1,5 miliarede au fost arestati cei 3-4 ploiesteni/bucuresteni/giurgiuveni. Daca face abuz in serviciu, dece naiba se da numai cu suspendare ?? Daca la judecator ii lua casa cu inselaciune, si il lasa cu buza umflata, era multumit sa primeasca teparul cu suspendare ???
da pe pulica de” Marean” fost primar Creaca cand ?
o intrebare catre cei ce ar trebuii sa stie !!!
dar prietenul de pahar, afaceri si femei fostului primar de Ip si anuma Mocan Ioan, cand urmeaza… oare nu cumva au avut niste complicatii impreuna….. SIMPLU dar tare greu de raspuns pt. cei ce ar trebuii sa raspunda !!!