Serviciile dentare au fost incluse în noul pachet de bază. Astfel, conform proiectului, lansat în dezbatere de Ministerul Sănătăţii, care ar urma să intre în vigoare de la 1 februarie 2014, urgenţele şi anumite servicii dentare pentru copii şi vârstnici vor fi gratuite. Pentru copiii cu vârste cuprinse între şase şi 14 ani, statul va asigura până la patru proceduri de sigilare a cariilor anual. Totodată, vârstnicii între 65 şi 75 de ani vor avea dreptul la o proteză acrilică o dată la cinci ani, iar celor peste 75 de ani li se vor deconta două proteze la zece ani.
De asemenea, la camerele de gardă ale unor spitale se vor înfiinţa cabinete stomatologice, unde oricine are o urgenţă va putea primi îngrijiri. Printre serviciile acordate se numără extracţiile, tratamentul afecţiunilor pulpare şi a cangrenei.
„Bani aruncaţi în vânt”
Deşi anul acesta, începând cu luna mai, a fost sistată finanţarea serviciilor stomatologice, introducerea prevederilor menţionate nu vor rezolva nici pe departe problemele acestei componente a sistemului sanitar, în opinia stomatologilor sălăjeni. „Cu aceste prevederi nu se rezolvă nimic, au fost trecute doar aşa să fie. Vor fi alţi bani aruncaţi în vânt. Pentru partea de stomatologie ar trebui să existe un program naţional, în cadrul căruia să fie incluse toate categoriile de persoane, începând cu preşcolarii, şi prin intermediul căruia persoanele să poată fi monitorizate”, a precizat Corin Penciuc, preşedintele Colegiului Stomatologilor din Sălaj, adăugând faptul că dacă finanţarea nu are un anumit prag, nici serviciile nu pot să aibă calitatea corespunzătoare. „S-a început bine, stomatologiei i s-a acordat patru la sută, însă s-a ajuns la 0, 4 la sută sau chiar 0,1 la sută, ceea este nesemnificativ având în vedere costurile necesare unui cabinet”, a mai spus stomatologul sălăjean.
Nepăsarea lasă Zalăul fără urgenţă stomatologică
În ceea ce priveşte înfiinţarea unei linii de gardă pentru urgenţele stomatologice, Corin Penciuc a precizat că este posibil acest lucru, însă doar dacă va exista voinţă. „Au fost discuţii pe această temă încă de acum cinci ani, iar anul trecut au fost reluate. Ştiu că exista atât posibilitate de finanţare cât şi spaţiul necesar, însă lipsa de voinţă a făcut acest proiect să rămână doar la stadiul de discuţii. Iar, după părerea mea, stomatologii din judeţ ar fi interesaţi, mai ales, dacă vor fi plătiţi la fel ca şi medicii din urgenţă”, a mai spus preşedintele Colegiului Stomatologilor din Sălaj.
dar la simleu nu avem urgenta stomatologica
toti sto matologi vreau baniiiiiiii ca toti medici ,de altfel !!!!!!!! nimeni nu se gindeste la pacient (client au uitat de hipocrate!!!!!!!!!!!!
Si copiii de la 14 ani in sus fara venit cui raman? Parintilor pana la 65 ani care trebuie sa plateasca si aerul pe care il respiram.Au ajuns salariile mai mici decat pensiile, nu ne mai putem plati facturile la intretinere, dar mergem la munca zilnic sa putem sa-i sustinem pe pensionarii care au drepturi!
Ce vorbește acest șoarece? E cumva beat, de-și d/ drumul la clonț? Mrriau!