Reprezentanţii Uniunii Democrate a Maghiarilor din România (UDMR) – Filiala Sălaj mai au la dispoziţie câteva zile pentru a strânge cele peste 10.000 de semnături necesare în vederea organizării unui referendum pe tema reorganizării regiunilor de dezvoltare.
„Acţiunea de strângere de semnături a demarat joia trecută, în comunele sălăjene conduse de primari UDMR, însă ne-am propus să putem implica şi alte unităţi administrativ-teritoriale”, ne-a declarat Seres Denes, preşedintele UDMR Sălaj. Acesta s-a arătat încrezător în ceea ce priveşte şansele de reuşită ale demersului formaţiunii politice: „Sunt convins că, până în 14 octombrie, vom reuşi să strângem semnăturile a cel puţin cinci la sută din populaţia cu drept de vot din Sălaj, când vom depune listele la Consiliul Judeţean”.
Potrivit liderului udemeriştilor sălăjeni, depunerea listelor cu semnăturile va fi urmată de o perioadă de 30 de zile de dezbateri, după care, autorităţile judeţene vor decide dacă va fi sau nu referendum. „Dacă referendumul pe care ni-l dorim va avea loc, cel mai probabil cetăţenii cu drept de vot din Sălaj vor fi chemaţi la urne în primele zile din decembrie. Dacă CJ Sălaj nu va fi de acord cu propunerea noastră, asta este! Măcar avem o bază de susţinere a demersului nostru, care ne confirmă că peste 10.000 de sălăjeni susţin ideea UDMR”, a mai spus Seres Denes.
Reamintim că prin această iniţiativă, reprezentanţii UDMR Sălaj vor să-i consulte pe locuitorii judeţului cu privire la modul de organizare a regiunilor de dezvoltare economică, în condiţiile în care, spun ei, cele opt regiuni existente nu şi-au atins scopul.
Democraţii maghiari consideră că o organizare în regiuni mai mici şi mai multe ar fi mult mai eficientă şi le-ar aduce judeţelor mai aproape de fondurile europene. În propunerea UDMR, Sălajul face parte dintr-o regiune cu judeţele Bihor şi Satu Mare, parteneriat care „ar asigura o dezvoltare mai echilibrată a judeţelor componente”, opinează Seres.
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a propus organizarea referendumurilor locale în şase judeţe din ţară – Harghita, Covasna, Mureş, Bihor, Sălaj şi Satu Mare, în 8 decembrie, pentru consultarea populaţiei cu privire la regionalizare. Potrivit acestuia, cetăţenii cu drept de vot din primele trei judeţe vor avea de răspuns cu „da” sau „nu”, la o singură întrebare, respectiv: „Sunteţi de acord ca judeţele Harghita, Covasna şi Mureş să se constituie într-o singură regiune, cu centrul în Târgu-Mureş?”
În ceea ce priveşte celelalte trei judeţe, pe buletinul de vot vor exista două întrebări. Astfel, sălăjenii vor răspunde cu „da” sau „nu” la întrebările: „Sunteţi de acord ca Sălajul să facă parte dintr-o regiune de dezvoltare economică împreună Satu Mare şi Bihor, cu centrul la Oradea?” şi „Sunteţi de acord ca atribuţiile de la nivel local şi judeţean să nu fie transferate la nivel de regiune?”
actuala organizare e buna asa cum e, ceea propusa de actuala guvernare nu face decat sa infinteze inca o entitate, care sa complice si mai mult lucrurile
ex: finatele sunt cel mai bun exemplu !! nimeni nu stie din finate ce formulare trebuie folosite, care unde se semneaza si de catre cine, care pleaca la Cluj si care se pot rezolva loco, asta legat de hartii
iar de angazati nici nu mai e rost sa vorbim, nieni nu stie ce viitor are, vechii sefi sunt noi sefi, desi multi dintre iei nu stiu unde sunt sefi si cu ce se mananca noile lor atributii
referendum?????unde pla mea ati fost cand trebuia mazilit Basescu?gunoaielor!!!!!!
Toti romanii si toti europenii dorim regionalizare.
Regionalizare va fi dar nu pe criterii etnice ci tinand seama de realitatile economice, sociale, culturale.
De exemplu nu se încearcă sa se faca o regiune care sa cuprindă județele Vrancea, Covasna, Brașov si Buzău pentru ca nu corespunde decât unor criterii geografice.
Daca in Dobrogea, unde exista 13 nationalitati, exista un model de convietuire interetnica si ungurii ar trebui sa învețe sa convietuiasca după model european.