Oficialii companiei E-Star Alternativ Nyrt. din Budapesta aruncă întreaga vină pentru situaţia existentă pe municipalitate, acuzând-o, într-un comunicat de presă remis redacţiei, că „nu şi-a respectat mai multe angajamente luate, contracte încheiate şi propriile hotărâri de consiliu”.
Ba mai mult, susţine sursa citată, „în loc să-şi respecte obligaţiile contractuale şi să cumpere reţeaua de conducte de termoficare la preţul negociat de comun acord – o sumă mult mai mică decât cea cu care E-Star a fost obligată în 2010 să achiziţioneze aceste active, municipalitatea a încercat în cinci rânduri să obţină gratis bunurile E-Star, prin proceduri judiciare în regim de urgenţă”.
Cei de la E-Star spun că partea zălăuană este cea care nu şi-a respectat promisiunile şi angajamentele asumate pe parcursul încheierii contractului de concesiune. Mai exact, susţin reprezentanţii firmei din Budapesta, respectivul contract a încetat pentru că Uzina Electică, aflată în proprietatea exclusivă a municipalităţii, a reziliat, în mai 2012, „în mod ilicit”, contractul de furnizare a energiei termice încheiat pe cinci ani cu Distriterm, firmă la care municipalitatea deţine 49 la sută din acţiuni. În aceste condiţii, Distriterm a rămas fără furnizor de energie termică şi a fost nevoit să anunţe că, în aceste condiţii, îi este imposibil să respecte contractul de concesiune.
Potrivit comunicatului de presă, deşi în contract se precizează că magistrala dintre Kaufland şi cartierul Brădet constituie bun de preluare şi poate ajunge în proprietatea municipalităţii în schimbul unei compensaţii, oficialii locali nu au făcut niciun demers în acest sens. „E-Star stă nedumerită în faţa afirmaţiei cum că municipalitatea a aflat abia în martie 2013 că trebuie să cumpere magistrala”, se arată în comunicat, cu menţiunea că tronsonul de 10 kilometri din reţea a fost achiziţionat de partea maghiară cu 1,7 milioane de lei şi reabilitat cu 1,8 milioane de lei.
În timp ce municipalitatea pornea mai multe acţiuni în instanţă, Uzina Electrică a cerut lichidarea Distriterm, deşi la mijloc era doar datoria reprezentând ultima factură de energie termică emisă de Uzină, spun oficialii E-Star. Aceştia adaugă că şi-au dorit să termine cât mai repede „această situaţie netolerabilă”, iar litigiul să fie rezolvat pe cale amiabilă. Astfel, au fost de acord vânzarea magistralei către partea zălăuană. Şi de această dată, însă, consideră compania din Budapesta, municipalitatea a fost cea care nu a jucat corect, „întârziind în permanenţă încheierea contractului de vânzare-cumpărare, prin acţiunile în instanţă, respectiv a făcut propuneri inacceptabile în privinţa preţului de achiziţie şi a taxei de utilizare, în timp ce folosea conducta fără plată şi ilegal”.
Cu toate acestea, E-Star „se arată deschisă în continuare pentru valorificarea magistralei”, la preţul de 1,17 milioane de lei plus TVA propus de municipalitate la începutul anului în curs.
si unii si altii…
si primaria a semnat si noi p-latim
primaria e neserioasa ungurii au dreptate primarul asta nu e capabil doar sa-si traga terenuri si foloase proprii!cri cri cri toamna cri nu credeam ca o sa mai vii,toata vara a cantat ca greierul iar acuma cerseste caldura,hi ha ha
palme luam noi cei care rabdam frig din cauza incompetentei si coruptiei autoritatilor locale
Traiasca usl ul.ca sunt foarte competenti