Temperaturile scăzute din ultima perioadă îi determină pe şoferii sălăjeni să-şi echipeze autoturismele cu anvelope de iarnă. Chiar dacă legea nu prevede o anumită dată de la care trebuie realizată această echipare, conducătorii auto trebuie să ştie că, dacă circulă pe drumuri acoperite de zăpadă, polei sau gheaţă fără anvelope de iarnă, indiferent de anotimp, riscă amenzi drastice.
Legislaţia în vigoare privind echiparea autoturismelor cu anvelope de iarnă se aplică şi în acest an, obligându-i pe şoferi să-şi doteze corespunzător maşinile atunci când circulă pe drumurile acoperite cu zăpadă, polei sau gheaţă. În caz contrar, şoferii riscă amenzi cuprinse între 720 şi 1.600 de lei, sancţiuni de la 9 la 20 de puncte, dar şi reţinerea de către poliţiştii rutieri a certificatului de înmatriculare al autovehiculului.
Conform legii, singura autoritate abilitată să verifice dacă un vehicul este dotat sau nu cu anvelope de iarnă este Poliţia Rutieră. Pentru autovehiculele de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone, dar şi în cazul autovehiculelor de transport persoane cu mai mult de nouă locuri pe scaune, inclusiv cel al conducătorului auto, dreptul la oprire şi control în trafic revine şi Inspectoratului de Stat pentru
Controlul în Transportul Rutier (ISCTR)
Şoferii trebuie să ştie că autovehiculele de transport persoane cu maxim nouă locuri pe scaune, inclusiv cel al conducătorului auto, dar şi autoturismele personale, trebuie să fie echipate cu anvelope de iarnă pe toate roţile. Aceeaşi prevedere este valabilă şi în cazul autovehiculelor de transport marfă cu o masă maximă autorizată sau egală de 3,5 tone. Potrivit normelor legale, vehiculele de transport marfă de peste 3,5 tone, dar şi cele de transport persoane cu peste nouă locuri trebuie să fie echipate cu anvelope de iarnă numai pe axele de tracţiune.