Una ditre cele mai frecvente intrebari, din ultima perioada, ce staruie pe buzele palmasilor romani este: Cine si cum va rupe pisica?. De fapt, pisica asta, din prea mult zel politic, a ajuns sa-si smulga singura unghiile si mustetele. Am ajuns la situatia ba tu, ba eu, ba ma-ta. Nu mai stie nimeni cine a inceput. O sa propun in Coalitie: ori reusim sa gasim cai prin care sa nu ne mai certam, sa ne intelegem ca sa facem ceva in tara asta, ori sa rupem pisica, pentru ca Romania nu mai poate fi guvernata in stilul asta, spunea recent unul dintre liderii PSD, Liviu Dragnea. Si cred ca are perfecta dreptate. Pisica da semne de turbare.
Daca luam in calcul si scrisoarea plina de reprosuri, trimisa vineri de PDL, catre partenerii de guvernare, am putea zice ca, intr-adevar, actuala guvernare si, totodata, mandra Coalitie PDL-PSD, este in coma profunda. Cu toate acestea, de dragul ciolanului, toate aceste palme impartie cu sete intre partenerii de la guvernare, ar putea fi doar apanajul intentiilor marete de a cladi o structura cat mai solida in fruntea Guvernului. Insa cine mai pune botul? Poate pisica… In fond, trebuie sa recunoastem ca pe tovarasii din Coalitie ii leaga, in realitate, mult mai multe decat ii despart.
Daca ne raportam la termenii limbajului comun, niciuna dintre tabere nu isi doreste ruperea Coalitiei. Cine-i fraierul care sa isi doreasca sa plece de la putere si sa-si scoata degetele din borcanul cu miere, cat de gol o fi el, chiar daca o face in numele unui castig electoral ulterior? Singurii care vor in mod sincer ruperea Coalitiei sunt cei care de la bun inceput n-au vrut-o: aripa Iliescu-Nastase din PSD, manata in principal de obsesia anti-Basescu. Totusi, in termeni electorali, cine guverneaza acum se erodeaza masiv pentru ca Romania a ajuns intr-o situatie limita: ori sunt luate masuri nepopulare si anticlientelare dure, care sa salveze economia si sa ridice presiunea mult prea mare de pe buget, ori intram in colaps. Am ajuns precum bolnavul care crede ca simpla evitare a medicului echivaleaza cu evitarea bolii, pentru a afla in final ca n-a evitat decat un tratament corect si din timp aplicat, astfel incat e in faza terminala. Asadar, din punct de vedere politic si, evident, electoral, in acest moment, numai la guvernare nu iti doresti sa fii.
Partidul care va parasi de buna voie guvernarea va fi acuzat de tradarea intereselor tarii a carei administrare o abandoneaza, nu-i asa, tocmai cand e situatia mai… roza. Plecatii vor fi asadar dezertorii, in vreme ce ramasii, vezi Doamne, se vor sacrifica. In atari conditii, singura solutie este sa incerci sa fii dat afara. Insa, pe oricate fete am intoarce pisica, probabilitatea ca acest cadavru viu, numit coalitia PDL-PSD, sa fie neingropat pana in toamna este relativ mica. Problema e ca, dupa toate probabilitatile, aceasta lupta prentru voturi ar putea ingroapa, mai intai de toate, Romania. Merita, oare, toata aceasta mascarada?