Capetele balaurului din sistemul universitar romanesc

Se tolereaza de prea multe ori plagiatul in mediul academic romanesc. Nepotismul este in floare. Tinerii performanti nu sunt lasati intotdeauna sa ocupe posturile de profesori si conferentiari care se scot in marea lor parte cu dedicatie.

Societatea Academica din Romania (SAR, www.sar.org.ro), impreuna cu alte 12 organizatii neguvernamentale, a lansat pe 8 octombrie 2007, Coalitia pentru Universitati Curate (CUC). M-am alaturat grupului de initiativa in calitate de expert evaluator inca din faza pilot, iar acum am incheiat faza extinsa de evaluare a coruptiei si a carentelor de integritate din mediul academic.

Pe data de 13 aprilie 2009 a fost lansat oficial Topul Integritatii Universitarilor de Stat din Romania.

Cele mai pervertite universitati populeaza coada clasamentului (zero stele): Univ. de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara (Bucuresti), Univ. de Medicina si Farmacie Carol Davila (Bucuresti), Universitatea Eftimie Murgu (Resita), Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative (Bucuresti), Univ. Aurel Vlaicu (Arad), Univ. Aurel Vlaicu (Arad), Univ. Constantin Brancusi (Targu Jiu).

Nici o universitate de stat romaneasca nu a reusit sa ia maximum de cinci stele. Trei universitati au fost totusi recompensate cu patru stele: Univ. de Medicina si Farmacie (Targu Mures), Univ. de Medicina si Farmacie Iuliu Hateganu (Cluj Napoca) si Univ. Alexandru Ioan Cuza (Iasi). La buza celor patru stele sta si Academia de Studii Economice din Bucuresti, dar care a primit doar trei stele.

Din cele 42 de universitati de stat analizate din totalul de 56, am evaluat masura in care coruptia si lipsa de performanta viciaza educatia la universitatile Valahia din Targoviste, Lucian Blaga din Sibiu si la Universitatea din Bucuretti. Culisele evaluarii ascund povesti inedite si situatii dezarmante.

Concluziile sunt ca viciile structurale si personale rastoarna raportul normal dintre merite si cariera universitara. Autonomia universitara nu trebuie sa echivaleze nicidecum cu lipsa controlului, iar reforma invatamantului superior nu a dus la cresterea calitatii educatiei. Din pacate, numai 38 la suta dintre universitatile de stat sunt transparente administrativ, iar in 95 la suta dintre universitati s-au identificat un mare numar de familii universitare. In 71 la suta dintre universitati regulile privind plagiatul sunt complet ignorate. Or aici responsabilitatea apartine atat studentului, cat si cadrului universitar, atat Comisiei de Etica din fiecare universitate, cat si statului care trebuie sa legifereze si sa sanctioneze mult mai dur aceste practici.

Leave a Comment