Cadrele didactice interesate să facă parte din echipele care elaborează subiectele pentru examenele naţionale din anul şcolar 2013-2014 se pot înscrie online până la sfârşitul acestei luni. Startul înscrierilor s-a dat luni,16 septembrie, conform unui comunicat de presă al Ministerului Educaţiei. „În acest an şcolar, se vor desfăşura Evaluarea Naţională la clasele a II-a, a IV-a, a VI-a, aVIII-a (EN), Examenul Naţional de Bacalaureat (BAC), Examenul naţional de acordare a definitivării în învăţământ (DEF) şi Concursul de ocupare a posturilor didactice/catedrelor declarate vacante/rezervate în unităţile de învăţământ preuniversitar (TIT). Cadrele didactice se pot înscrie la adresa de web www.rocnee.eu<http://www.rocnee.eu/>, începând de luni, 16 septembrie, până pe data de 29 septembrie”, se precizează în comunicatul menţionat.
Potrivit sursei citate, candidaţii trebuie să completeze mai multe documente în format electronic: chestionarul de înscriere online, CV în format european şi anexe ale CV-ului (copii ale diplomelor de studii şi alte documente justificative, relevante pentru procedura de selecţie), semnate şi scanate într-un singur document, în format pdf; un test original corespunzător tipului de examen/concurs/evaluare şi disciplinei pentru care candidează, însoţit de barem. De asemenea, în situaţia în care un cadru didactic doreşte să candideze pentru mai multe tipuri de examene/concurs/evaluări, va repeta procedura de înscriere pentru fiecare dintre acestea, conform menţionărilor Ministerului.
Selecţia candidaţilor se va face în perioada 30 septembrie- 3 octombrie, iar anunţarea rezultatelor selecţiei se va face individual, doar pentru candidaţii selectaţi, în 4 octombrie. Tot atunci, candidaţii selectaţi vor fi obligaţi să transmită declaraţii pe propria răspundere prin care se atestă faptul că nu se află în situaţii de incompatibilitate cu activităţile de pregătire a examenelor/concursului şi evaluărilor naţionale din 2014.
De asemenea, potrivit sursei citate, activitatea cadrelor didactice selectate pentru a face parte din echipa naţională de elaborare a subiectelor va fi supusă monitorizării, pe baza unor criterii de eficienţă/performanţă iar coordonatorii/responsabilii pe disciplină vor întocmi rapoarte interne privind activitatea membrilor grupului de lucru. Candidaţii selectaţi care nu demonstrează competenţă şi eficienţă în activitatea desfăşurată sunt înlocuiţi cu cadre didactice desemnate rezerve în urma procedurii de selecţie.
Un singur profesor sălăjean, selectat anul trecut
În anul şcolar precedent, doar trei profesori din Sălaj au fost selectaţi pentru a face parte din echipele care elaborează subiectele pentru examenele naţionale. Potrivit informaţiilor furnizate de Marcel Lucaciu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Sălaj, este vorba despre un profesor de fizică, care a luat parte la elaborarea subiectelor pentru bacalaureat şi încă două cadre didactice de la secţia maghiară, care au participat la traducerea subiectelor.