Cum să vă feriţi de escrocheriile prin telefon

Cum în ultima perioadă tot mai mulţi sălăjeni au fost victimele escrocilor prin metoda „Accidentul” , „Premiul” sau, mai nou, „Telefonul”, Poliţia face cunoscute o serie de recomandări pentru a evita să ne transformăm în victimele răufăcătorilor. Iată care este, pe scurt, „reţeta” infractorilor: răufăcătorii se dau drept copiii victimelor şi se plâng că au lovit oameni pe trecerile de pietoni. Telefonul este preluat apoi de către alte două persoane, un presupus avocat şi un aşa-zis procuror. Escrocii se oferă să ajute familiile, evident contracost, cerând ca sumele să fie virate cat mai urgent prin Western Union. Îndată ce le sunt oferiţi banii, aceştia dispar.

Metoda „Accidentul”, la mare căutare

Reprezentanţii IPJ Sălaj spun că, prin această metodă, escrocii telefonează la diferite persoane sub pretextul că rude apropiate au fost implicate într-un accident, solicită ca familia să le vireze diverse sume de bani. Astfel, în acest sens, poliţiştii recomandă cetăţenilor să nu dea curs solicitărilor primite prin telefon din partea unor persoane necunoscute şi, poate cel mai important, cei de la IPJ recomandă ca „în situația în care primiți un apel telefonic prin care sunteți anunțați că o rudă a fost implicată într-un accident, verificați informația apelând ruda despre care se spune care ar fi fost implicată în accident sau alte persoane apropiate acesteia și astfel să vă convingeți dacă situația prezentată prin telefon se dovedește a fi reală sau nu”.

Atenţie la înşelăciunile prin metoda „Premiul”

Pentru a preîntâmpina comiterea unor asemenea fapte, IPJ Sălaj prezintă concret „ofertele” frauduloase frecvent folosite de infractori: trimiterea de mesaje de tip text (sms), în cadrul reţelelor mobile, cel ce recepţionează mesajul este anunţat că a câştigat un autoturism Dacia Logan Break, fiindu-i oferit şi un cod unic de înregistrare. Astfel, potenţiala victimă este invitată să sune la un anumit număr, unde trebuie să comunice numărul unic pentru a fi validat ca şi câştigător, însă trebuie să achite o taxă de curierat în valoare de 150 euro. O altă metodă este trimiterea de e-mail-uri la diferite persoane, prin care potenţialele victime sunt informate că pot câştiga suma de 1.000.000 RON. Adresa de e-mail conţine o listă de 5 persoane cu adresele complete, precum şi un set de instrucţiuni pentru a intra în posesia premiului.
Pentru câştigarea premiului, cel desemnat câştigător trebuie să trimită pe adresa primei persoane din cele 5 un plic sigilat cu suma de 10 RON, urmând ca e-mail-ul său să îl trimită la alte 10 persoane din adresa de e-mail. Tot ca metodă de escrocare este şi primirea de apeluri telefonice de la persoane necunoscute, prin care potenţiala victimă este anunţată că a câştigat un concurs cu produse marca LG, câştig condiţionat de transmiterea a 10 coduri de cartele a 10 dolari fiecare sau trimiterea de mesaje de tip text (sms) în cadrul reţelelor mobile, cu promisiunea făcută potenţialei victime, că va primi un premiu de 3.000 de euro dacă va cumpăra cartele preplătite de telefonie mobilă în valoare de 30 euro şi va comunica seriile şi numerele de cod ale cartelelor.

Recomandări

• Fiţi atenţi la persoanele cu care intraţi în contact, pe stradă, în jurul blocului, aparent întâmplător. Este posibil ca acestea să vă urmarească, să încerce să se împrietenească cu dumneavoastră şi să afle detalii despre familie sau vecini.

• Nu primiţi în locuinţă persoane care pretind că sunt de la diverse societăţi comerciale (de furnizare a unor servicii, firme de curierat, comis voiajori etc.), decât după ce aţi verificat actul de identitate şi legitimaţia de serviciu şi vă creează convingerea că au calitatea invocată. Nu le furnizaţi acestora informaţii despre membrii familiei dumneavoastră sau despre vecini.

• Nu daţi curs cererilor formulate de a vira sume de bani sau de a încărca cartele telefonice, pentru că riscaţi să vă creaţi un prejudiciu bănesc greu de recuperat.

• Nu luaţi în considerare eventualele mesaje în care sunteţi desemnat câştigător, fără temei, al vreunui sondaj, mai ales dacă nu aţi participat la un astfel de concurs.

• Nu trimiteţi date personale sau copii după cartea de identitate, cărţi de credit/debit prin e-mail/fax. Nu furnizaţi date confidenţiale prin telefon, dacă apelul provine de la un număr ascuns sau un număr de mobil pe care nu-l cunoaşteţi.

În caz că sunteţi victimele unor infracţiuni, anunţaţi imediat Poliţia la numărul de urgenţă 112 pentru a vă acorda sprijin.

Leave a Comment