Alex Briscan
O fabrică ce va produce vin spumant şi vin perlant a fost construită de un grup de investitori maghiari în localitatea Carastelec, printr-un proiect cu finanţare europeană în valoare totală de peste 2,7 milioane de euro, întreprinzătorii din ţara vecină achiziţionând în zonă şi 22 de hectare de teren pe care au cultivat viţă de vie.
Potrivit administratorului societăţii Vinum Partium, Leitersdorfer Edit, podgoria a fost realizată pe amplasamentul unei foste plantaţii viticole ce furniza materia primă pentru fabrica de şampanie Spumante Silvania, din Şimleu Silvaniei, fondurile necesare investiţiei fiind asigurate prin intermediul programului naţional de restructurare/ reconversie a plantaţiilor viticole, derulat de Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA). Fabrica a beneficiat de fonduri europene, prin intermediul unui proiect în valoare de 2.703.987 euro, finanţat din Fondul European Agricol, pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Partea de confinanţare asigurată de investitori a fost de 50% din valoarea proiectului.
„Încă în 2006 a fost aici un oenolog recunoscut pe plan internaţional – Gal Tibor, din Ungaria – şi el a văzut zona şi a ales terenul. În împrejurimi erau 300 de hectare de viţă de vie plantate pentru fabrica de şampanie din Şimleu Silvania. El a ales zona aceasta sus pe deal, în amfiteatru, cu expoziţie însorită. Vinum Partium are în total 22,4 hectare de podgorie de vin, viţă de vie plantată în anul 2011, din soiurile Riesling de Rin, Pinot Gris, Pinot Noir şi Fetească Regală. În decursul a patru ani s-au cumpărat 68 de parcele mici, s-au unit şi aşa a luat naştere podgoria. Podgoria am plantat-o cu ajutorul fondurilor de la APIA, pentru restructurare/ reconversie, respectiv 13.850 de euro pentru un hectar, iar pentru fabrică am câştigat un proiect pentru înfiinţarea unei unităţi de procesare viticolă, în valoare totală de 2,7 milioane de euro, finanţat prin FEADR – Măsura 123 – Creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere. Contractul de finanţare s-a semnat în anul 2010, în 2011 s-a început construcţia, care s-a finalizat în 2012, tehnologia a fost instalată în acest an şi acum avem prima recoltă. Nu e la capacitate de 100%, pentru că viţa de vie a fost plantată abia acum doi ani, dar important este că începem”, a declarat Leitersdorfer Edit.
Potrivit sursei citate, fabrica va produce vin spumant şi vin perlant, unitatea de procesare fiind dotată cu 22 de tancuri de fermentare, cu capacităţi cuprinse între 5.000 de litri şi 20.000 de litri, ce asigură o capacitate de procesare de 164.000 litri. La fabrica şi podgoria din Carastelec lucrează 12 angajaţi, toţi localnici, lor alăturându-li-se, în perioade precum cele de culegere a recoltei, muncitori angajaţi ca zilieri.
„Vom produce vin spumant şi vin perlant. Vinul perlant este un sortiment la care se adaugă dioxid de carbon. Se bea mai mult în ţările mediteraneene, vara, când e cald. I se spune „frizzante” în Italia. Vinul spumant va fi un produs premium, pentru că se fermentează în mod tradiţional, în sticlă.
Leitersdorfer Edit recunoaşte că realizarea proiectului a fost una deseori dificilă, dar că actualmente are satisfacţia că un teren pe care viţa de vie fusese copleşită de buruieni este în prezent o podgorie ce a produs deja primii struguri, în vreme ce pe terenul unde nu cu multă vreme erau depozitate 900 de tone de gunoi de grajd pentru fertilizarea viei, astăzi este o unitate modernă de procesare a vinului, de unde şampania şi vinul „frizzante” va pleca spre întreaga Europă.
În Sălaj mai există o fabrică de şampanie, Spumante Silvania, înfiinţată în 1974 la Şimleu Silvaniei, achiziţionată în acest an de un investitor local, după ce a fost în pragul falimentului.
la noi se poate doar daca vin strainii…de ce oare noi nu suntem capabili sa ne valorificam comorile fara a fi impinsi de la spate ????
Regretabil este ca nu se spune un cuvint despre contributia specialistilor din Salaj ,care au contribuit la realizarea celor doua obiective.Administratorul stie bine asta.
care specialisti?
si mai regretabil este ca in tot Ardealul zonele in care se da subventii pentru vita de vie este in localitati UDMR. Nu, nu din vina ungurilor, sa nu cadem in nationalisme ieftine, e vina noastra a romanilor ca nu stim sa ne aparam interesele.
specialistii aia de la APIA, aia care merg cu portbagajele pline…
Pentru o corecta cunoastere precizam ca discutam despre Podgoria Simleul Silvaniei ,centrul viticol Carastelec . 22,4 ha de vita de vie nu constituie o podgorie conform reglementarilor in domeniu .
*baietii destepti*
Vaida Bela si-a ajutat unguri lui
Vi ciuda pe unguri. Cine-i de vina ca voi (noi) dam votul la toti PPDD-istii, PRM-istii, comunistii si altii care nu se ajuta numai pe ei. Inca nu ati invatat nici dupa 23 de ani ca unitatea e cea mai importanta?
Cand a plecat Yuri Gagarin pe luna carastelecanii veneau. Felicitari baieti!
Sunt mândră să aud aceste realizări frumoase , în satul meu natal.