Domnia pragmatismului

Surprinzatoarea alianta PSD-PDL a reusit sa buimaceasca atit de tare presa noastra libera si independenta, intirziata insa in infantilismul abordarilor pasionale ale realitatii, incit unei explicatii profunde a intimplarii i s-a preferat tot soiul de jelanii.

Una dintre aceste jelanii are drept temei intrebarea:

Ce vor spune electoratele celor doua partide?

E o intrebare retorica, deoarece raspunsul ramine implicat: Electoratul va fi tare dezamagit.

Printr-o astfel de presupunere vizind electoratul bocitoarele noii aliante ne arata ca n-au inteles nimic din votul de la 30 noiembrie 2008.

La scrutinul din 30 noiembrie 2008 Romania s-a confruntat cu cel mai dezideologizat vot din istoria sa postdecembrista.

Redusa, prin votul uninominal, la abordarea unor probleme locale, campania electorala n-a avut drept punct central nici o tema majora tinind de doctrina.

Asa cum spunea Bogdan Teodorescu la Zig-Zag cu Ion Cristoiu de pe Antena 3, romanii s-au concentrat aproape exclusiv pe votul util.

Ei s-au intrebat ce ar putea cistiga in planul vietii lor cotidiene votind un partid sau altul. Asa se si explica slaba prezenta la vot. Asa se explica raminerea PRM in afara Parlamentului. Asa se explica scorul foarte bun obtinut de PNL, formatiune care, aflata la guvernare, a facut multe pomeni electorale.

Cei care erau pregatiti sa voteze pe criterii ideologice sau cel putin sentimentale n-au avut spre cine sa se orienteze. Acest extraordinar pragmatism al votului explica si o alta nota definitorie a scrutinului din 30 noiembrie 2008: Alegatorii n-au tinut cont o clipa de ce s-a scris sau s-a spus in presa despre un candidat sau altul.

Unde candidatul a reusit sa-i convinga ca, in schimbul votului lor, le va rezolva problemele, candidatul a fost ales cu peste 50 la suta, desi muierustele si imberbii din presa tipasera zi de zi si seara de seara sa nu-l aleaga, unde candidatul n-a convins alintarile presei n-au folosit la nimic. Mai mult ca sigur aceste adevaruri le stie Traian Basescu.

Unul dintre putini nostri politicieni care nu se sinchisesc de

Leave a Comment