Deşi se numără printre cele mai sărace patru judeţe ale României, având un Produs Intern Brut de doar 5,2 miliarde de lei, Sălajul se poate lăuda cu resursele minerale din subsoluri.
Potrivit zf.ro, care citează site-ul Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, în Sălaj există, în prezent, licenţe de exploatare pentru nouă substanţe minerale, respectiv alabastru, argilă comună, micaşist, la anhidrit, calcar industrial şi de construcţii, tufuri industriale, diorit, ghips, nisip şi pietriş.
Sursa citată mai arată că în România există licenţe de exploatare pentru 77 de substanţe minerale, de la andezit sau ape minerale, până la uraniu, cupru, huilă sau sare. Cele mai multe resurse minerale, ca număr, sunt răspândite pe teritoriul judeţelor Bihor (22), Hunedoara (21) şi Cluj (14). La polul opus, cu nicio rezervă minerală, este judeţul Teleorman, în timp ce judeţele Dolj, Olt, Giurgiu, Călăraşi, Brăila, Vaslui şi Vrancea figurează cu doar o resursă minerală. În ceea ce priveşte amplasarea resurselor de hidrocarburi, acestea sunt localizate în mate parte în centrul şi sudul României.
În ultimii doi ani, exploatare resurselor minerale din subsolurile României a devenit unul dintre cele mai importante subiecte de pe agenda publică, ce au culminat în aceste zile cu protestele împotriva exploatării de la Roşia Montană.