După mai bine de cinci ani, lucrările la cele două campusuri şcolare din Sălaj, respectiv din comunele Sîg şi Hida, sunt realizate doar în proporţie de zece la sută.
Deşi administraţiile locale din cele două comune au demarat lucrările de construire ale campusurilor şcolare, în cadrul proiectului iniţiat de Ministerul Educaţiei „Realizarea de campusuri şcolare”, în anul 2008, la nici doi ani acestea au fost suspendate din lipsă de fonduri. Ministerul Educaţiei a blocat proiectele şi nu a mai alocat fonduri pentru finalizarea acestora. Primarul din Hida şi-a pierdut speranţa, iar cel din Sîg încearcă să găsească finanţare pentru conservarea lucrărilor.
Senatorul Gheorghe Pop insistă
Noua interpelare adresată ministrului Educaţiei, Remus Pricopie, în 22 aprilie, de către senatorul Gheorghe Pop, privind situaţia proiectelor de construcţie a campusurilor şcolare nu a primit până în prezent niciun răspuns din partea oficialilor responsabili. „Cele două primării şi-au făcut treaba, au contractat lucrările, au urmărit bunul mers al proiectelor, dar după doi ani Ministerul a blocat proiectele, nemaialocând fonduri pentru finalizarea proiectelor.Urmările au fost drastice – procese în instanţă intentate de constructori pentru plata lucrărilor efectuate, controale ale Curţii de Conturi şi bani aruncaţi pe construcţii nefinalizate care se degradează. Pe parcursul anului trecut, reprezentanţi ai Ministerului pe care îl conduceţi anunţau că instituţia se află în negocieri cu instituţiile bancare partenere în cadrul acestor proiecte de investiţii pentru prelungirea contractelor şi finalizarea construcţiilor. Prin urmare, vă întreb, domnule ministru, ce demersuri veţi întreprinde pentru ca cele două construcţii să fie finalizate, astfel încât să nu se transforme în ruine? În ce stadiu au ajuns negocierile cu partenerii externi? Vor fi alocaţi bani pentru ca cele două primării să scape de povara datoriilor acumulate pe seama celor două proiecte?”, a precizat senatorul sălăjean în interpelarea menţionată.
Contactat, Gheorghe Pop a declarat că încă nu s-a primit niciun răspuns la solicitarea sa şi că, din câte a înţeles, nu există fonduri pentru aceste proiecte, având în vedere, pe de altă parte, că Ministerul Educaţiei nu a reuşit încă decontarea integrală a abonamentelor şcolare. „Am înţeles că nu prea sunt fonduri pentru proiecte, iar problema abonamentelor nu a fost încă soluţionată. Nu ştiu ce şanse sunt, însă luni voi înainta o nouă adresă Ministerului Educaţiei privind situaţia celor două campusuri şcolare”, a adăugat senatorul.
Primarul din Sîg caută bani pentru conservarea lucrărilor
Între timp, entuziasmul edililor din cele două comune a cam dispărut. „Ştiu că deocamdată nu se mai primeşte nimic. Lucrările realizate până acum au fost de calitate şi, deşi nu au fost conservate, până acum nu s-a observat să se fi degradat. Însă, sincer, mi-am cam luat gândul de la acest proiect”, a spus dezamăgit Dumitru Petruş, primarul comunei Hida. Potrivit proiectului în valoare de circa cinci milioane de euro, campusul şcolar, gândit să devină o unitate complexă pentru educarea şi pregătirea elevilor în meseriile solicitate de piaţa forţei de muncă, cuprinde: şcoala propriu-zisă, spaţii de cazare pentru elevi, cantină, baza practică pentru meserii şi specializări impuse de particularitatea zonei, adică diverse ateliere, şi spaţii de cazare pentru cadrele didactice. Însă, din păcate, doar şapte la sută dintre lucrările prevăzute în proiect au fost realizate.
În comuna Sîg s-a reuşit realizarea fundaţiilor şi parţial zidării, ceea ce reprezintă circa 10 la sută din totalul lucrărilor prevăzute în proiect. Campusul şcolar include o clădire pentru săli de clasă, una pentru ateliere, un bloc cu zece garsoniere pentru cadrele didactice, cantină, internat şi sala de sport. Şi aici lucrările s-au desfăşurat conform graficului până la finele anului 2008. Unele clădiri au fost ridicate până la jumătate, altele abia au ajuns la cota zero. „Am ridicat clădirea blocului pentru cele zece garsoniere, la ateliere şi la cantina am reuşit să construim numai fundaţiile. În 2008, am demarat lucrările, însă în acelaşi an am fost nevoiţi să le sistăm. Valoarea totală a proiectului este de aproximativ 180 de miliarde lei vechi, din care s-au primit doar 20 de miliarde de lei vechi. Aşteptăm acum să vedem dacă se reiau finanţările la asemenea obiective. Din câte am înţeles, până la această dată, nu s-au alocat în niciun judeţ bani pentru astfel de proiecte”, a explicat Florian Bonte, primarul comunei Sîg. Deşi, până în prezent, nu s-au observat degradări ale lucrărilor, administraţia locală din Sîg a realizat un proiect pentru conservarea acestora. „Am întocmit un proiect de conservare a lucrărilor, urmând să găsim o sursă de finanţare”, a completat edilul sălăjean.