Ghici cine vine la guvernare?

Cu toate ca nu ar fi imposibil de materializat, cea mai putin probabila alianta post-electorala este cea dintre PD-L si PSD. In momentul actual, pulsul electoral este destul de clar: Nici unul dintre cele trei partide importante – PDL, PSD si PNL – nu va fi suficient de puternic sa guverneze singur dupa aceste alegeri parlamentare. Desi majoritatea sondajelor il aseaza pe primul loc, PDL are o problema destul de mare. Votul politic, adica cel de partid, nu coincide decat intr-o proportie de vreo cel mult 60 de procente cu votul uninominal, pe persoana. Cand un alegator afirma ca va vota partidul lui Emil Boc, este obligatoriu de urmarit daca respectivul va face asta in orice conditii. Adica daca va alege orice fel de candidat. Din experienta, s-ar putea zice ca nu. In multe colegii, candidatii PDL se plaseaza inca sub scorul partidului, situatie inregistrata si de alte formatiuni politice. Faptul ca PDL nu si-a dezvoltat din timp o pepiniera proprie de cadre, preferand absorbtiile sau racolarile, are acum un efect mai degraba negativ. Partidul lui Emil Boc abordeaza alegerile parlamentare apeland deseori fie la ilustri necunoscuti, fie la personaje controversate. Iar alegatorii care credeau in mesajul anti-coruptie al acestui partid chiar au de ce sa fie sceptici, ca sa nu spunem dezamagiti.

In alta ordine de idei, pesedistii sunt salvati de factorul disciplina. Votat, in mare masura, de segmentele de populatie cele mai putin informate, partidul lui Mircea Geoana nu are multe motive de spaima electorala.

Alegatorul tip al acestui partid oricum nu prea stia cu cine voteaza, decat ca-i placea culoarea rosie din fata ochilor. Asa ca, fie vot pe liste, fie vot uninominal, el se va prezenta la urne, ca u soldat disciplinat, si va vota potrivit constiintei colective, imprumutata pe termen lung de la alt partid… Astfel, sunt absolut convins ca PSD este singurul partid dintre cele trei la care diferenta dintre votul politic anticipat de sondajele actuale si cel uninominal, care va rezulta dupa 30 noiembrie, nu va fi deloc mare.

Mai interesanta este situatia PNL. Desi contextul politic este total nefavorabil partidului lui Calin Popescu Tariceanu, mai ales din cauza gafelor propriului Guvern, liberalii spera sa repete figura de la alegerile locale. Avantajul PNL, ca baza electorala a acestui partid, s-a mutat, in ultimii ani, de la oras la sat. Nu-i deloc intamplator ca marii baroni ai partidului aflat la guvernare s-au transferat la tara, planteaza pomi si vorbesc electoratului mult prea naiv de autostrazi care vor cresta tara in lung si-n lat, de la vest la est si viceversa.

Interesant este ca destui candidati ai acestui partid se afla, in ceea ce priveste intentiile de vot, mult deasupra propriului partid, diferenta de scor ce anticipeaza anumite surprize electorale.

In concluzie, viitorul guvern, daca se vrea majoritar, va trebui sa se bazeze pe alianta dintre doua partide. Dar trebuie sa vorbim despre o alianta agreata de Traian Basescu. Asadar, PDL – PNL, PNL- PSD sau PSD -PDL? La prima vedere, cea mai probabila pare o alianta intre liberali si pesedisti. Dar asta numai la prima vedere, pentru ca presedintele Traian Basescu se uita deja foarte urat in acea directie. Este evident faptul ca seful statului va face orice pentru a bloca acest parteneriat si, cum il stim destul de inventiv, are multe sanse de a castiga lupta. In acest context, nu-i deloc exclusa ipoteza refacerii Aliantei D.A. dintre liberali si democrat-liberali. Cu toate ca exista inca prea multe antipatii intre cele doua formatiuni, nivelurile doi ale celor doua partide s-ar intelege destul de bine pentru a incropi un nou guvern. Ce ar face PSD in atari conditii? Mai mult ca sigur, ar freca pentru inca patru ani banca opozitiei ori, cel mai probabil, ar primi lovitura de gratie, cel putin in ceea ce priveste formula pe care o cunoastem astazi la conducerea acestei formatiuni politice. Poate ca o astfel de idee ar merita un oarece efort din partea PDL si PNL.

Pana la urma, nu partidele vor avea ultimul cuvant in formarea viitorului guvern, ci Traian Basescu. Si, cum stim cu totii, acesta are de platit niste polite. Ei bine, cine l-a suparat cel mai tare? Liberalii sau pesedistii? Nu pare prea greu de raspuns. Astfel, fara a fi imposibila, alianta dintre PDL si PSD pare totusi cea mai putin probabila. Pana atunci insa, nu ne ramane decat sa asteptam rezultatele finale ale votului din 30 noiembrie.

Leave a Comment