Sălajul, al zecelea judeţ cu cea mai mare promovabilitate la bacalaureatul de toamnă

Sălajul se situează în primele zece judeţe cu cea mai mare promovabilitate al examenului de bacalaureat, sesiunea august-septembrie. Procentul cel mai ridicat de promovare a fost înregistrat, înainte de rezolvarea contestaţiilor, în judeţele Arad – 35,9 la sută, Tulcea – 31 la sută, Buzău – 30,9 şi Suceava – 30,4 la sută.

Conform unui comunicat al Ministerului Educaţiei Naţionale (MEN) în toate celelalte judeţe procentele s-au situat sub 30 la sută, cele mai mici fiind în judeţul Ilfov – 9,8 la sută, Constanţa – 12,3 la sută, Vâlcea – 13 la sută, Ialomiţa – 13,7 la sută.
Astfel, potrivit centralizării întocmite de MEN, cu un procent de 25,6 la sută, Sălajul este al zecelea judeţ din ţară cu cea mai mare promovabilitate al examenului de bacalaureat.

CNS Zalău, promovabilitate de 100 la sută
Singurul liceu din Sălaj care a avut rata de promovabilitate de 100 la sută în sesiunea de toamnă a bacalaureatului este Colegiul Naţional „Silvania”(CNS) Zalău. Astfel, conform primele rezultate afişate luni, 2 septembrie, cei trei candidaţi care s-au înscris pentru această sesiune au reuşit să obţină medii peste şase. De altfel, şi în prima sesiune a examenului maturităţii, liceul zălăuan şi-a menţinut primul loc în topul liceelor din judeţ în ceea ce priveşte rata de promovabilitate, respectiv 99,2 la sută.
Deşi, în prima sesiune a bacalaureatului din acest an, Colegiul Naţional „Simion Bărnuţiu” din Şimleu Silvaniei s-a situat pe locul al doilea, având rata de promovare de 93 la sută, în sesiunea de toamnă din totalul absolvenţilor prezenţi la examen mai puţin de jumătate dintre aceştia au reuşit să obţină medii de trecere. Iniţial s-au înscris 14 candidaţi, din care trei nu s-au mai prezentat, reuşind să promoveze doar cinci.
Situaţii dezastruoase în această sesiune a bacalaureatului au fost înregistrate şi în alte licee zălăuane. De pildă, la Colegiul Tehnic „Alesandru Papiu Ilarian” Zalău, din cei 60 de absolvenţi înscrişi, unul nu s-a mai prezentat, iar promovaţi au fost declaraţi doar 21 dintre aceştia. O situaţie similară a fost şi în cazul Liceului Tehnologic „Mihai Viteazul” Zalău, unde sub 50 la sută dintre absolvenţii prezenţi au obţinute note de trecere. La Liceul Tehnologic „Voievod Gelu” Zalău, din cei 187 de candidaţii înscrişi, s-au prezentat 157, din care au reuşit să promoveze doar 29.
Nici la Liceul Tehnologic „Gh.Pop de Băseşti” din Cehu Silvaniei situaţia nu a fost una mai fericită. Din cei 47 de absolvenţi înscrişi, nu s-au mai prezentat nouă, iar 31 au fost declaraţi respinşi. De asemenea, la Liceul Tehnologic „Ioan Ossian” din Şimleu Silvaniei, din cei 50 de candidaţi înscrişi, au reuşit să promoveze doar opt dintre aceştia.

Liceele din Surduc şi Sîg- aceeaşi „performanţă”
În schimb, absolvenţii a două licee nu au reuşit nici la cea de-a doua „strigare” să treacă de examenul maturităţii. Este vorba despre cele două unităţi liceale din mediul rural, Liceul Tehnologic Nr.1 Sîg şi Liceul Tehnologic Nr.1 Surduc, unde pentru al doilea an consecutiv rata de promovabilitate este zero.
Potrivit rezultatelor dinaintea contestaţiilor, din cei cinci absolvenţi înscrişi la Liceul Tehnologic din Surduc şi cei zece înscrişi la Sîg, niciunul dintre aceştia nu reuşit să obţină media de trecere. Dacă la Surduc toţi cei cinci absolvenţi au fost prezenţi în sălile de examen, în schimb la Sîg, din cei zece candidaţi înscrişi iniţial, trei au renunţat la cea de-a doua şansă pentru obţinerea diplomei care le atestă finalizarea studiilor liceale.
De altfel, în prima sesiune a bacalaureatului, cele mai slabe rezultate au fost înregistrate la unitatea liceală din Surduc, unde din totalul celor 56 de înscrişi, 52, adică aproape 93 la sută dintre absolvenţi, nici nu s-au sinchisit să se prezinte la examen. O consecinţă a acestei situaţii o reprezintă dezinteresul tinerilor, potrivit directorului liceului menţionat, Adrian Gionea-Revnic. O altă explicaţie ar fi şi faptul că sistemul permite accesul în învăţământul liceal şi absolvenţilor de gimnaziu care nu au reuşit să ia notă de promovare la testele naţionale, astfel au intrat la liceu elevi cu medii de doi sau trei, care nu reuşesc în cei patru ani de liceu să ajungă la nivel de nota şase.
La Liceul Tehnologic din Sîg, din totalul celor 39 de absolvenţi înscrişi la bacalaureatul din 2013, aproape jumătate nu s-au prezentat.
Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Sălaj desfiinţarea liceelor cu promovabilitate zero nu intră în discuţie. După cum explica inspectorul general şcolar, Gheorghe Bancea, anii anteriori aceste instituţii de învăţământ au fost înfiinţate ca şcoli profesionale, iar când s-a luat decizia de desfiinţare şi transformarea lor ulterioară în licee tehnologice, toţi absolvenţii de clasa a opta au fost repartizaţi la liceu. „Nu se discută desfiinţarea lor. În aceste unităţi de învăţământ există un plan de şcolarizare. Liceele acestea nu sunt doar pentru elevii claselor IX-XII, pentru că şcolarizează copii începând cu clasa pregătitoare”, a menţionat Bancea, la finalul primei sesiuni a bacalaureatului din acest an.
Anul trecut, pe lista unităţilor liceale sălăjene care au înregistrat promovabilitate zero figurau, alături de liceele tehnologice din Sâg şi Surduc, cele din Sărmăşag şi Nuşfalău. În sesiunea de toamnă a bacalaureatului, atât la Liceul Tehnologic Nr.1 din Nuşfalău cât şi la Liceul Tehnologic Nr.1 din Sărmăşag, doar câte un singur absolvent a reuşit să obţină medie de trecere.

 

One Thought to “Sălajul, al zecelea judeţ cu cea mai mare promovabilitate la bacalaureatul de toamnă”

  1. […] Conform unui comunicat al Ministerului Educaţiei Naţionale (MEN) în toate celelalte judeţe procentele s-au situat sub 30 la sută, cele mai mici fiind în judeţul Ilfov – 9,8 la sută, Constanţa – 12,3 la sută, Vâlcea – 13 la sută, Ialomiţa – 13,7 la sută. Astfel, potrivit centralizării întocmite de …mai multe stiri […]

Leave a Comment