Producătorii agricoli care intenţionează să-şi comercializeze produsele în pieţele agroalimentare vor trebui să deţină un atestat şi un carnet de comercializare. Noua decizie aparţine Ministerului Agriculturii şi a fost lansată, într-un proiect, în dezbatere publică pe site-ul ministerului.
Ministerul Agriculturii a lansat în dezbatere publică un proiect prin care intenţionează să reglementeze activitatea producătorilor agricoli, persoane fizice, în special comercializarea produselor în pieţe. Astfel, noul proiect reia una din măsurile mai vechi, şi anume introducerea unui carnet în baza căruia agricultorii vor putea să-şi comercializeze produsele la piaţă, iar în plus, pe lângă carnetul de comercializare a produselor vor trebui să deţină şi un atestat de producător, acesta din urmă fiind un document de atestare profesională a producătorului agricol.
Atestatul de producător
Atestatul de producător, care confirmă capacitatea deţinătorului de a desfăşura o activitate economică în sectorul agricol, va cuprinde, conform noului proiect, temeiul legal al eliberării atestatului, numele şi prenumele producătorului agricol, denumirea produselor şi suprafaţa de teren exploatată, respectiv efectivele de animale, care sunt înregistrate în Registrul Agricol deţinut primăria pe a cărei rază se află ferma sau gospodaria, producţiile estimate a fi obţinute, dar şi producţiile estimate pentru comercializare. Atestatul va avea o valabilitate de 12 luni şi va fi eliberat la cerere producătorilor agricoli, persoane fizice, care optează pentru desfăşurarea unei activităţi economice în sectorul agricol. Proiectul Ministerului Agriculturii prevede ca atestarea profesională a solicitanţilor să fie realizată de structuri asociative, profesionale, patronale şi sindicale din agricultură, constituite la nivel judeţean, regional sau naţional.
Carnetul de producător agricol
Ministerul Agriculturii precizează că persoanele fizice vor putea să-şi comercializeze produsele nu doar în baza atestatului de producător, ci şi în baza unui carnet. Acest carnet de comercializare a produselor agricole este un document utilizat doar de persoana fizică care deţine atestat de producător, pentru realizarea comerţului cu produse agricole obţinute în propria gospodărie sau fermă. Carnetul urmează să fie eliberat tot la cerere, de către primarii localităţilor în a căror raza domiciliază producătorul. Prima filă a acestui act va conţine datele privind identitatea producătorului agricol, informaţii privind suprafeţele cultivate sau animalele deţinute. Carnetul este alcătuit din 100 de foi autocopiative, în trei exemplare. Primul exemplar va trebui înmânat cumpărătorului, al doilea se va păstra la vânzător, iar al treilea în carnet. De asemenea, carnetele utilizate vor fi păstrate şi arhivate timp de zece ani, la sediul primăriei de domiciliu, reprezentând documente justificative care stau la baza înregistrării în contabilitatea achiziţiilor. În plus, filele din carnetul de comercializare a produselor ar putea reprezenta documente justificative pe timpul transportului de produse agricole, a desfacerii mărfii, cât şi a eventualelor retururi a produselor necomercializate.
Amenzi pentru lipsa carnetului
Proiectul prevede şi amenzi, cuprinse între 1.500 şi 2.000 de lei, pentru producătorii care transportă produse agricole de la locul de deţinere la locul de comercializare, în cazul în care nu completează o filă din carnet, corespunzător cantităţilor şi sortimentelor transportate.
Ministerul Agriculturii precizează că măsurile cuprinse în proiect sunt necesare pentru a elimina disfuncţionalităţile constatate în organizarea şi desfăşurarea activităţilor comerciale cu produse din sectorul agricol, printre care: evaziunea fiscală, concurenţa neloaială, dar şi deficitul de competivitate al produselor autohtone faţă de produsele din import. În prezent, producătorii care îşi comercializează produsele în pieţele agroalimentare pot face acest lucru doar în baza unui certificat de producător, eliberat la cerere de către primarii comunelor, oraşelor şi municipiilor, în termen de cel mult 15 zile de la data solicitării. Preţul unui astfel certificat este de maxim 120 de lei anual.
o alta metoda de a lua alte biruri,sau va inchipuiti ca se vor elibera pe gratis