Sălăjencele care aşteaptă vârsta de pensionare, 63 de ani, pentru a putea solicita dreptul la pensie trebuie să-şi ia adio de la acest gând. Guvernanţii a pregătit o nouă „supriză” femeilor care se află în pragul pensionării. Din 2015, vârsta de pensionare a acestora va creşte cu doi ani, de la 63 la 65 de ani, fiind egală cu cea a bărbaţilor.
Noua decizie, elaborată sub forma unui proiect, aparţine Ministerului Muncii Familiei şi Protecţiei Sociale (MMFPS) şi se află, începând din această săptămână, în dezbatere publică pe site-ul Ministerului.
Creşterea vârstei de pensionare la femei cu încă doi ani, de la 63 la 65, ar urma să intre în vigoare începând cu anul 2015, iar potrivit noului proiect vârsta de pensionare pentru femei şi bărbaţi trebuie egalizată pentru susţinerea reformei pensiilor prin promovarea şanselor de angajare a lucrătorilor vârstnici. Egalizarea este justificată ca o încurajare a prelungirii vieţii active. Potrivit unor informaţii furnizate de reprezentanţii Casei Judeţene de Pensii (CJP) Sălaj, în prezent, legislaţia în vigoare, Legea 263 – 2010, prevede ca pensia pentru limita de vârstă să se acorde femeilor, la vârsta de 63 de ani, iar bărbaţilor la vârsta de 65 de ani. Pensia pentru limita de vârstă, cea de bătrâneţe, poate fi solicitată şi dobândită doar de asiguraţii care îndeplinesc, cumulativ, la data pensionării, vârsta standard de pensionare şi stagiul minim de cotizare, de 15 ani, realizat în sistemul public. În cursul anului 2013 la CJP Sălaj peste 600 de sălăjeni au solicitat dreptul la pensie. Potrivit unor informaţii furnizate de Mircea Pop, purtătorul de cuvânt al instituţiei, 448 de persoane au solicitat dreptul pentru pensia la limită de vârstă, 56 de persoane au depus cereri pentru pensionarea anticipată şi alte 138 au „optat” pentru acordarea dreptului de pensie anticipată parţial.
„Sper să mai apuc vârsta de pensionare”
Chiar dacă prin noua hotărâre guvernaţii vor să egalizeze vârsta de pensionare pentru femei şi bărbaţi şi să susţină reforma pensiilor prin promovarea şanselor de angajare a lucrătorilor vârstnici, măsura nu este văzută cu ochi buni de sălăjencele care abia aşteaptă să împlinească vârsta de pensionare.
Eugenia Anghel, o zălăuancă în vârstă de 55 de ani, spune că dacă va intra în vigoare şi această nouă propunere, prea puţine femei vor mai ajunge să se bucure de anii de pensie. „Am 55 de ani şi vă spun sincer că, dacă mâine aş putea să mă pensionez, aş face acest lucru, fără să mai stau pe gânduri. Abia aştept să împlinesc 63 de ani să mă pot pensiona, să pot să stau cu nepoţii, să-i îngrijesc şi să-mi ajut copiii. Dacă se modifică din nou vârsta de pensionare, voi ieşi la pensie şi nu voi mai putea fi de folos copiilor. Acum au nevoie de mine, acum ar trebui să-i ajut! Nu? Sper să mai apuc vârsta de pensionare”, a povestit zălăuanca.
Tot în pragul vârstei de pensionare se află şi Melania T., o zălăuancă care intenţionează să îşi depună cererea şi actele pentru pensionare. „Vreau cât de repede să ajung la Casa de Pensii să văd dacă îndeplinesc condiţiile de pensionare. Am 56 de ani, am lucrat ani buni în grupa I şi II de muncă şi sper să mă pot pensiona, chiar şi anticipat, cu penalizări. Nu refuz! Dacă se poate şi mă încadrez pentru pensia anticipată…. Vreau să stau şi eu puţin liniştită, să pot să mă ocupt de casă, de viitorul nepoţel pe care-l aştept cu nerăbdare să vină. (…). Proastă decizia asta cu modificarea vârstei de pensionare. 65 de ani e mult! Sunt oameni care nu apucă să trăiască atât. Nu înţeleg hotărârile astea. Dacă e vorba de aliniere la occident, la standarde europene, de ce nu se aliniează salariile, pensiile, nivelul de trai?”, a spus zălăuanca.