Prin vremurile de veci ale comunitatii locale, trece un aer de vacanta. Bate tot timpul anului. Avem cu totii liber la cultura, chiar daca nu exista, dar suntem in concediu si alegem sa batem campii mediteraneene in loc sa participam la festivaluri. Sau sa luam initiativa organizarii unor festivaluri, cu forte noi care sa promoveze valorile ce lipsesc atat de mult.
Zalauanii nu sunt foarte obisnuiti cu momentelele culturale ale marilor artisti, ale tinerilor care incearca din rasputeri promovarea printr-un teatru, dans medieval, trupe folk sau rock. Bate aerul de vacanta pentru toata lumea cand se mai deruleaza cate un spectacol de teatru, anulat mai apoi din cauza biletelor nevandute. Si e vina noastra ca suntem comozi si total dezinteresati de ceea ce inseamna a te cultiva. A fost cineva interesat de luptele gladiatorilor? De felul in care ne-am luptat noi pe vremuri cu alte popoare?
Partea buna e ca, in timpul festivalurilor, se fac demonstratii de care ne aducem mai usor aminte decat de orele de istorie sau de cartile (ne)citite. Bineinteles, existenta unei parti proaste in toata povestea aceasta, darama tot! Se ignora, doamnelor si domnilor, aspectul practic al istoriei si al culturii, in favoarea manelelor, comoditatii si a somnului de frumusete, a micilor si al berii.
Care este identitatea culturala a judetului? Cum, nu stiti? Sigur ca exista si asa ceva. Pai, daca un extraterestru te-ar intreba de unde esti, care ar fi raspunsul: de pe Terra, din Europa sau din Zalau-Salaj?
Noroc ca, deocamdata, nu am trait o astfel de experienta.
Nu prea stim noi ce potential avem si, mai ales, ce cultura ni se serveste, uneori (in ultima vreme, cam rar, dar nu e de mirare de ce), la pret de nimic. Potential exista si in randul tinerilor nostri, cei care spala fata Romaniei, dar mai intai toaletele occidentalilor, dar care vorbesc cu usurinta despre orice subiect cu delicatetea romanului de a se face placut. Aici ii includem si pe studentii care se intorc in tara, dupa ce studiaza in strainatate, si care pun umarul la schimbarea la fata a Romaniei.
Spunem ca evoluam din punctul de vedere al mentalitatii si pregatirii profesionale , dar nu ne miscam din casa atunci cand in buricul targului se intampla ceva. Si mai spunem ca vrem cultura, dar domnule, daca nu ne-o ofera astia de la conducere, asta e!