În pelerinaj, de la Bădăcin, la Sighet

Peste 100 de tineri din întreaga ţară au plecat joi într-un tradiţional pelerinaj, de la Bădăcin, satul natal a lui Iuliu Maniu, până la fosta închisoare politică, actual “Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei” din Sighet, pentru cinstirea martirilor decedaţi în închisorilor comuniste.
Ajuns la a paisprezecea ediţie, pelerinajul este organizat de Episcopia Greco-Catolică de Oradea şi Congregaţia “Don Orione”.
“Astăzi ne adunăm la Şimleu Silvaniei toţi cei care plecăm în pelerinaj, pentru ca pe seară să ajungem la Bădăcin, la casa memorială a lui Iuliu Maniu. În acest an vor fi prezenţi 115 tineri din întreaga ţară, care pleacă în pelerinaj pentru cinstirea martirilor care au murit în închisorile comuniste, printre care se numără patru episcopi dar şi Iuliu Maniu. Călătoria nu are doar un caracter spiritual, ci încearcă să pun în valoare reperele morale ale acestui popor. De asemenea, vom trece prin locuri frumoase din Ţara Silvaniei şi cea a Maramureşului”, a declarat părintele Florian, vicarul Episcopiei Greco-Catolice de Oradea.
Pelerinii vor ajunge la Sighet în data de 28 august, pentru a vizita cimitirul din localitate, iar în 29 august vor vizita Memorialul de la Sighet, unde va fi celebrată o Sfântă Liturghie în amintirea martirilor decedaţi în închisoare.
T.C.

10 Thoughts to “În pelerinaj, de la Bădăcin, la Sighet”

  1. Ionel

    Dumnezeu sa binecuvanteze aceasta noua actiune a Bisericii Unite cu Roma Greco-Catolice, care a devenit deja o traditie! Interesant este ca la aceasta procesiune participa tineret crestin de diferite culte, intre care se leaga o adevarata prietenie sub semnul glorificarii lui Dumnezeu si al respectului ce se cuvine aq fi acordat eroilor de la Sighet, ucisi in temnitele comuniste pentru credinta lor! Felicitari organizatorilor acestui splendind demers!

  2. Zălăuan

    Pentru corecta informare a tinerilor, trebuie spus că din acel blestemat Consiliu de Coroană din august 1940 a făcut parte şi Iuliu Maniu.În acest Consiliu de coroană s-a acceptat cedarea Ardealului la unguri şi mulţi români ardeleni au fost lăsaţi fără apărare în faţa trupelor hortyste, care i-au căsăpit cu sutele, la Ip, la Treznea, la Moisei.
    Tinerii trebuie să ştie adevărul despre cei care au murit la Sighet. Unii dintre aceştia au cedat Ardealul şi Basarabia, fără un foc de armă, ca nişte nemernici.
    Mergeţi la Ip , la Treznea şi cereţi scuze urmaşilor românilor asasinaţi în septembrie 1940 !

  3. Dorel

    Si era rau cu capitala la Cluj sau la Viena?

    1. Anonim

      Era foarte buna o Republica Transilvania cu capitala la Cluj

  4. Anonim

    Cineva s-a jertfit pentru acesta tara,pe care noi astazi o batjocorim.

  5. Anonim

    Iuliu Maniu reprezintă tot ce am avut mai bun în ultima sută de ani!

  6. Zălăuan

    Iuliu Maniu a avut, întradevăr, merite în realizarea Marii Uniri, asta trebuie să o recunoaştem.
    Principalul vinovat pentru cedarea, fără un foc de armă, a Basarabiei, a Ardealului este nenorocitul de rege Carol al II-lea.
    În ciuda declaraţiilor sale sforăitoare din 1940, că armata română nu va ceda nicio palmă de pământ, în realitate s-a căcat în drum şi a fugit în tufe.
    Dar să nu aruncăm toată vina pe rege, a mai fost şi o clasă politică, un Consiliu de Coroană, care au avut şi ei vina lor.
    Unii din aceştia au sfârşit întradevăr în temniţele comuniste, dar să nu uităm tragediile produse în zonele cedate, datorită nevolniciei lor.

  7. Gheorghe

    Doi comentatori sustin separatismul maghiar cu privire la Transilvania. Unul dintre cei doi maghiari isi zice Dorel -, Attila era mai cinstit sa semneze.

  8. Anonim

    E bine si mai tarziu .Ma bucuram ca la nivelul tarii numarul participantilor sa fie de cel putin 1000

  9. Dorel

    Tot Ghita ai ramas!

Leave a Comment