Peste 160 de foşti lucrători ai fabricii de sârmă din cupru din Zalău – disponibilizaţi şi pensionari – ameninţă cu proteste stradale, dacă nu vor fi cuprinşi şi ei în tabelul de creanţe din Planul de reorganizare a Cuprom. Iulian Cighi, unul dintre disponibilizaţi, susţine că în lipsa unei rectificări, oamenii riscă să nu-şi primească salariile compensatorii la care au dreptul potrivit contractului colectiv de muncă încheiat cu patronatul. „Cele 124 de persoane disponibilizate de-a lungul anilor de la fabrica din Zalău au de recuperat, în total, circa 760.000 de lei”, a precizat Cighi.
Viitorul societăţii se află în mâinile creditorilor, aceştia urmând să decidă în 27 august dacă societeatea va fi salvată de faliment ori ba. Martori la decizia creditorilor vor fi şi doi reprezentanţi ai foştilor salariaţi: Iulian Cighi şi Teodor Mihuţa, acesta din urmă fost lider de sindicat la fabrica din Zalău. „O delegaţie formată din doi reprezentanţi de la Zalău şi unul de la Phoenix Baia Mare va merge la Bucureşti, la sediul firmei BDO (administratorul judiciar al Cuprom – n.r.), pentru a participa la adunarea generală a creditorilor. Intenţionăm să depunem un memoriu, prin care solicităm rezolvarea problemei cu care ne confruntăm”, ne-a declarat Teodor Mihuţa.
Din dorinţa oamenilor de a soluţiona conflictul pe cale amiabilă, aceştia i-au solicitat în scris lui Horia Simu, administratorul special de la Cuprom, înscrierea în Programul de plăţi a creanţelor salariale compensatorii, dar şi lămuriri cu privire la omiterea lor din tabelul definitiv al creanţelor.
În răspunsul primit se menţionează: „În măsura în care planul de organizare va fi aprobat de creditor şi ulterior confirmat de judecătorul sindic, sumele se vor achita cu celeritate către salariaţii disponibilizaţi într-o perioadă care nu va depăşi şase luni de la confirmarea planului de reorganizare”.
Foştii angajaţi nu sunt, însă, mulţumiţi de acest răspuns, temându-se că nu vor mai intra niciodată în posesia banilor ce li se cuvin, de vreme ce în planul de reoganizare se stipulează că plata acestor sume se va face în maxim 30 de zile de la aprobare, înaintea altor creanţe.
Ei îşi pun, însă, speranţele că în urma întâlnirii pe care o vor avea la Bucureşti cu oficialii companiei Cuprom, situaţia celor 124 de disponibilizaţi şi a celor 37 de pensionari va fi clarificată. În caz contrar, oamenii sunt decişi să facă demersurile necesare în vederea organizării unui miting de protest în Zalău.
Reamintim că potrivit contractelor colective de muncă valabile în ultimii cinci ani, lucrătorii Cuprom aveau dreptul, în cazul unei disponibilizări, la minim patru şi maxim opt salarii compensatorii. Până în acest moment, oamenii au primit doar trei salarii medii pe economie, din Fondul de garantare pentru plata creanţelor salariale.
Mai bine era proclamat SIMU in functia de REGE…mai mare tigan ca el nu cred ca exista in ROMANIA !!!
Oare ii mai tolereaza mult autoritatile din romania pe acesti hoti la drumul mare…?!
Disponibilizatii si pensionarii dupa decembrie 2009 de la S.C. Cuprom S.A., au dreptul sa primeasca „mere” din partea societatii, dar patronul Simu, prin avocatul Dascal le promite „pere”. Parca exact in urma cu 20 de ani mai era cineva care zicea:”cand a face plopul pere si rachita micsunele”. Oare sa pateasca si cei doi ce a patit „regretatul”? Atunci chiar daca era dictatura, Legea era mai Lege decat astazi, palmasul care era talpa tarii nu era calcat in picioare de toti parvenitii si excrocii.
Ca bine le-ai zis nea Ilie.Cum vrei sa mearga bine o fabrica de prelucrat cupru cu un cofetar ca director?!
Daca nu ma inseala memoria, cu aproximatv o luna de zile inainte de intocmirea Planului de reorganizare – iulie 2013, a S.C. Cuprom S.A., presedintele Sindicatului Elcond afirma ca respectivul plan va include si tabelul creantelor. Banuiesc ca se referea la creantele salariale pentru care are datoria sa lupte. Se intelege ca astea erau promisiunile pe care presedintele Boros Stefan le avea la acea data. Astazi vedem cu totii ca ai fost mintit cu nonsalanta d-le presedinte. Sunteti prea credul. Nu „TOT CE ZBOARA SE MANANCA”.