Preasfinţitul Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe, se va afla, în perioada 12-14 septembrie, pe meleaguri sălăjene. Vizita înaltei feţe bisericeşti în judeţul nostru este prilejuită de târnosirea paraclisului din sediul Episcopiei Sălajului, dar şi de sfinţirea Bisericii „Sfântul Prooroc Daniel” din Jibou, ne-a declarat preotul Gabriel Gârdan, purtătorul de cuvânt al eparhiei.
Acesta nu a confirmat, însă, perioada în care Patriarhul se va afla în Sălaj, menţionând că „aşteptăm ca Patriarhia Ortodoxă să ne comunice programul oficial al vizitei Prefericitului Părinte, după care vom trimite un comunicat de presă”.
Evenimentul de la sediul Episcopiei Sălajului va fi unul de amploare, întrucât aici şi-au anunţat prezenţa nu doar preoţii din eparhie, ci şi ierarhii din Mitropolia Clujului, Maramureşului şi Sălajului.
Oare Sălajul, chiar avea nevoie de Episcopie ?
Chiar avea nevoie Zalăul de câte o biserică pe fiecare stradă?
Cică, regimul cremenal comunist nu i-a lăsat să construiască biserici !
Mă, vedeţi că vă bate ăla de sus, dacă tot minţiţi !
…vine un popo(nar) la alt popo…
isus de ce n-a construit biserici? credinta e in sufletul omului nu in constructii mastodonct, avem nevoie de scoli si spitale, nu de biserici !
de ce vine in salaj? vine la salonul de infrumusetare? sa-si vopseasca parul pubian si ciocul? ca episcopul de sj?
din programul ultrafericitului nu face parte si retrocedarea bisericilor greco-catolice folosite de BOR in mod cu totul nerusinat?
mai fratilor , anul 1700 va spune ceva ???
anul 2013 iti spune ceva? crezi ca degeaba sunteti asa cum sunteti?
dupa ce-mi spui tu ma fraiere ce inseamna 1700 , iti spun si eu de 2013 . eu intrebam ceva , pana primesc un raspuns adevarat nu dau raspunsuri !!!!
iti multumesc pentru apelativul ”fraier”. restul e de prisos…
Poate , cu aceasta ocazie, se va indupleca si PF Daniel sa cedeze odata greco-catolicilor bisericile confiscate de catre oamenii lui Stalin in 1948, adevaratilor proprietari: Biserica Unita cu Roma, Greco-Catolica! Iar chiar in Zalau, avem un exemplu: Catedrala ‘Adormirea Maicii Domnului’ din chiar centrul orasului Zalau! Nu de alta, dar Dumnezeu este sus si nu cred ca se impaca cu furtisaguri de acest gen! Si odata cu venirea inaltului ierarh, n-ar fi rau sa-l mai tempereze pe subordonatul sa Petroniu, care a cam luat-o razna de ceva vreme, creind si intretinand o atmosfera apasatoare, de suspiciune si sfada intre credinciosi si popi!
Declaraţie de colaborare între bisericile istorice din Transilvania, semnată la Bistrita
Reprezentanţii bisericilor istorice din Transilvania – Evanghelică Confesiunea Augustană, Ortodoxă, Greco-Catolică, Romano-Catolică, Evanghelică-Lutherană şi Reformată – au participat, duminică, la o slujbă ecumenică în Biserica Evanghelică Bistriţa, unde s-au aflat peste o mie de oameni.
Evenimentul a început prin procesiuni ale cultelor religioase, în frunte cu reprezentanţii acestora, către Biserica Evanghelică, după care înalţii prelaţi s-au întâlnit în faţa lăcaşului de cult, unde au fost aşteptaţi de primarul Bistriţei, Ovidiu Creţu, şi au intrat împreună în biserică.
Părintele paroh al Bisericii Evanghelice Bistriţa, Johann Dieter Krauss, a spus că este o zi memorabilă şi că simte “biserica înălţată la rang de catedrală ecumenică”.
Fiecare dintre invitaţi a rostit un cuvânt de învăţătură, iar la final au spus împreună “Tatăl Nostru” în limbile română, germană şi maghiară. Între momentele de rugăciune ale înalţilor prelaţi au cântat fanfara “Werkolkkapelle Neumarkt” din Germania şi coruri ale bisericilor.
“Arătăm semenilor noştri că în faţa lui Dumnezeu Biserica este una. Ce frumos e când fraţii sunt laolaltă! Toate bisericile sunt importante, dar în faţa lui Dumnezeu suntem una”, a spus episcopul Bisericii Evanghelice Confesiunea Augustană din România Reinhart Guib.
“Sărbătorim împreună 450 de ani de la ridicarea acestei biserici impunătoare. Împărtăşim bucuria comunităţii evanghelice. Lăcaşul de rugăciune are importanţă unică, este spaţiu sacru. Monumentala ctitorie a veacurilor trecute vorbeşte despre credinţa oamenilor”, a afirmat, la rândul său, IPS Andrei Andreicuţ.
La finalul rugăciunii ecumenice, înalţii prelaţi au semnat, în şase exemplare, “Declaraţia de la Bistriţa”, privind “colaborarea şi conlucrarea ecumenică, frăţească” între bisericile istorice din Transilvania.
“Am pregătit o surpriză pentru această zi de sărbătoare. La iniţiativa primarului Bistriţei, Ovidiu Creţu, şi după consultarea bisericilor participante, am convenit să subscriem la o declaraţie de colaborare şi conlucrare ecumenică, frăţească, între bisericile noastre”, a precizat episcopul Reinhart Guib.
“Declaraţia de la Bistriţa” este semnată de mitropolitul Clujului IPS Andrei Andreicuţ, episcopul evanghelic Confesiunea Augustană Reinhart Guib, episcopul reformat maghiar Kato Bela, episcopul lutheran-maghiar de la Cluj Adorjani Dezsö Zoltán, episcopul greco-catolic de Cluj Florentin Crihălmeanu şi IPS Gyorgy Jakubinyi, arhiepiscop romano-catolic.
“Noi, înalţii prelaţi ai bisericilor istorice din Transilvania, semnatarii acestei declaraţii, bazându-ne pe valorile fundamentale ale creştinismului, pe dragostea faţă de Dumnezeu şi respectul faţă de aproapele nostru, reafirmăm dorinţa noastră de a dezvolta relaţii corecte şi principiale între bisericile noastre istorice. Susţinem dreptul la o exprimare liberă, bazată pe bună credinţă, şi milităm pentru protejarea integrităţii şi a caracterului nostru multicultural, multietnic şi multiconfesional. Ne exprimăm convingerea că un dialog ecumenic autentic interconfesional bazat pe respect şi toleranţă poate conduce la o abordare corectă şi justă a vieţii religioase în folosul comunităţilor noastre. Într-o lume complexă şi mereu în schimbare, dragostea faţă de Dumnezeu şi respectul faţă de aproapele nostru zidit după chipul lui Dumnezeu trebuie să rămână elemente esenţiale ale unirii oamenilor în numele lui Hristos. Să respectăm religia şi cultura aproapelui nostru, să-l iubim ca pe noi înşine, şi în felul acesta să lăsăm moştenire generaţiilor următoare cultura comuniunii şi a diversităţii în unitatea dragostei creştineşti pentru oameni. Aşa să ne ajute Dumnezeu!”, scrie în declaraţia semnată, duminică, la Bistriţa, de reprezentanţii a şase biserici istorice din Transilvania.
Începând de joi, la Bistriţa au avut loc mai multe manifestări dedicate aniversării a 450 de ani de la sfinţirea Bisericii Evanghelice din oraş, la evenimente fiind prezenţi peste opt sute de saşi din Germania, Austria, Elveţia şi România.
Tantalaia de -vilkovsky-marton nici nu stie care este formula de adresare pt. patriarh’dar se baga si ea in seama ca toate tatele de altfel…
Bun venit !!deja duminica in toate bisericile din Zalau s-au solicitat bani pentru venirea patriarhului . Rusine !! orice eveniment care se organizeaza nu se poate fara cotizatia credinciosilor . BANI ?????