Cele patru spitale din judeţ – Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău, Spitalul Orăşenesc „Prof. Ioan Puşcaş” Şimleu Silvaniei, Spitalul Orăşenesc Jibou şi Spitalul de Boli Cronice Crasna – trebuie să obţină acreditarea până în 2015, altfel riscă să rămână fără finanţare.
În urma unei evaluări stricte, fiecare unitate medicală va fi încadrată într-un nivel de acreditare, în funcţie de calitatea serviciilor oferite pacientului. Cel mai ridicat nivel este „acreditat”, nivelul mediu este „acreditat cu încredere ridicată”, iar cel mai mic, „cu încredere medie”. Oricare dintre acestea îndreptăţesc spitatele ca şi după 31 decembrie 2015 să acceseze fonduri de la Casa de Asigurări de Sănătate.
Obţinerea certificării nu este o misiune uşoară, întrucât trebuie îndeplinite circa 2.000 de criterii, de la cele care ţin de partea administrativă, la cele privind drepturile pacienţior ori calitatea procedurilor medicale. În plus, procedura implică şi cheltuieli importante, întrucât fiecare spital care doreşte să fie acreditat are de achitat o taxă. În cazul Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău, valoarea acesteia se ridică la 186.000 de lei, respectiv 240 de lei pentru fiecare pat. Managerul celei mai mari unităţi spitaliceşti din judeţ susţine că respectiva taxă va fi achitată în cursul acestui an, din bugetul propriu al SJU Zalău.
Vizita preliminară a specialiştilor de la Comisia Naţională de Acreditare a Spitalelor (CoNAS) la Zalău a fost programată iniţial pentru trimestrul al doilea al anului în curs. „Cum cei de la CoNAS nu au reuşit să se încadreze în termenul stabilit, vizita lor va avea loc fie pe finalul anului în curs, fie cel târziu în primul trimestru din 2014”, a explicat Barna.
Deşi recunoaşte că mai sunt anumite aspecte ce necesită îmbunătăţiri, oficialul celei mai mari unităţi spitaliceşti din judeţ se arată optimist în ceea ce priveşte procesul de acreditare. „Nu se pune problema să nu fim acreditaţi. Mai trebuie să lucrăm la anumite aspecte, printre care achiziţia de aparatură modernă la Secţia Recuperare, dar, în opinia mea, Spitalul Judeţean va obţine acreditarea”, ne-a declarat Barna. „Banii de la Casă se dau pe criterii de performanţă. Altfel spus, spitalele care vor fi cel mai bine cotate în urma evaluării vor primi cei mai mulţi bani”, a adăugat managerul.
La rândul său, Ligia Marincaş, directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Sălaj nu crede că spitalele care nu vor obţine acreditarea vor fi închise. „Mă îndoiesc că se va merge pe principiul „venit, văzut, închis”, nu de alta, dar altfel sistemul sanitar nu poate prospera. Cu siguranţă cei de la CoNAS vor acorda termene pentru ca unităţile spitaliceşti care nu îndeplinesc toate condiţiile cerute se conformeze”, a precizat şefa DSP Sălaj, adăugând că acreditarea depinde şi de modul în care responsabilii unităţilor spitaliceşti din judeţ reuşesc să rezolve aspectul ce ţine de hârţogăraie.
Potrivit Ligiei Marincaş, în acest moment, spitalele din Zalău, Jibou şi Crasna au autorizaţie sanitară de funcţionare, în timp ce spitalul din Şimleu Silvaniei este autorizat cu plan de conformare.