Mai multe bănci care activează şi pe piaţa locală scot la mezat bunurile sălăjenilor ajunşi în imposibilitatea de a-şi achita ratele. Preţul proprietăţile care nu-şi găsesc cumpărător la prima strigare va fi redus, la a doua licitaţie, cu 25 de procente. Achiziţia unei locuinţe supuse executării silite nu este deloc scutită de riscuri.
Pentru tot mai mulţi sălăjeni, rambursarea unui credit bancar a devenit un chin. În aceste condiţii, nu este de mirare că oferta cu proprietăţile executate silit şi scoase la vânzare creşte de la o zi la alta. În judeţul Sălaj, trei instituţii bancare vor să valorifice apartamente, case şi terenuri aparţinând rău-platnicilor, potrivit executari.com. În acest moment, creditorii pun în vânzare şapte case, zece terenuri şi nouă apartamente. Cele mai multe dintre bunurile imobiliare scoase la licitaţie sunt situate în Zalău, însă în listă figurează şi spaţii locative ori terenuri din Şimleu Silvaniei, Jibou, Aghireş, Creaca, Nuşfalău, Crişeni ori Deja.
Astfel, printre apartamentele ce vor fi vândute în Zalău în perioada următoare se numără un apartamente cu două camere, preţul de pornire al licitaţiei fiind de circa 15.000 de euro, unul cu trei camere, pentru care banca speră să primească minim 19.500 de euro, dar şi unul cu patru camere, evaluat la puţin peste 37.000 de euro.
Preţ mai mic la a doua strigare
Cum multe dintre proprietăţile pe care băncile le scot la vânzare nu-şi găsesc cumpărător foarte uşor, creditorii sunt puşi în situaţia de a repeta licitaţia şi, implicit, de a diminua din preţul de evaluare. Este şi cazul unei proprietăţi rezidenţiale din localitatea Aghireş – compusă dintr-un teren de aproape 3.000 de metri pătraţi şi casă de locuit cu parter, etaj şi mansardă, pentru care banca pretinde acum cu 25 la sută mai puţin, adică 310.000 de lei, faţă de 413.000 de lei la cât a fost ea evaluată. Potrivit publicaţiei de vânzare a imobilului, proprietarii sunt executaţi silit după ce nu şi-au achitat la timp datoria de 150.000 de franci elveţieni pe care o au faţă de bancă.
Într-o situaţie similară se află şi proprietarii unei case de 310 metri pătraţi şi a unui teren de 630 de metri pătraţi, din Zalău, executaţi silit pentru o datorie de 80.000 de franci elveţieni. Bunurile în cauză se vând acum pentru 410.000 de lei, cu 140.000 de lei mai puţin decât preţul de evaluare.
În Crişeni, o bancă a scos la vânzare un teren intravilan de 1.500 de metri pătraţi, preţul de pornire a licitaţiei fiind de 72.000 de lei. Un alt teren, situat în extravilanul Zalăului, în suprafaţă de 3.500 de metri pătraţi, va fi valorificat de bancă pentru 92.000 de lei. O casă cu teren în Şimleu Silvaniei pusă în vânzare de creditor a fost evaluată la 58.000 de lei, însă acum este mai ieftină cu 25 la sută, dat fiind faptul că şi-a găsit cumpărător la prima licitaţie.
Atenţie la riscuri!
Deşi imobile ce fac obiectul executării silite pot fi cumpărate la un preţ sub cel al pieţei, clienţii nu se înghesuie. Asta pentru că achiziţia unui astfel de bun nu este lipsită de riscuri şi dezavantaje.
Casele şi apartamentele scoase la licitaţie sunt, de cele mai multe ori, locuite, prin urmare nu pot fi văzute înainte de a fi achiziţionate. Odată ce a plătit preţul la care s-a adjudecat bunul, cumpărătorul riscă să nu se poate muta de îndată în locuinţă, dacă fostul proprietar refuză să părăsească spaţiul.
La licitaţie, cei interesaţi trebuie să prezinte, pe lângă oferta concretă de cumpărare şi dovada că a achitat garanţia, care reprezintă 10 la sută din preţul de pornire. Dacă bunul este adjudecat, garanţia plătită este luată în calcul la achitarea diferenţei. În cazul în care nu câştigă licitaţia, ofertantului i se returnează contravaloarea garanţiei.
Casa ori apartamentul trebuie plătite în cel mult 30 de zile de la momentul câştigării licitaţiei, altfel mezatul este reluat, iar adjudecatorul iniţial trebuie să suporte toate costurile aferente cu organizarea noii proceduri de vânzare. De asemenea, el pierde garanţia de 10 la sută.
În statisticile BNR, Sălajul e fruncea
Potrivit Băncii Naţionale a României (BNR), la finalul lunii iunie, Sălajul se numără printre judeţele fruntaşe la capitolul credite neperformante, indiferent că vorbim despre împrumuturile în valută ori de cele în lei. Statisticile băncii naţionale arată că judeţul nostru este depăşit doar de Vâlcea, unde ponderea restanţelor în total credite este de 29 la sută.
În Sălaj, din totalul celor 1,6 miliarde de lei pe care populaţia şi firmele private le-au luat împrumut de la instituţiile bancare, 26 la sută, adică 421 milioane de lei, reprezintă restanţele. Faţă de anul trecut, creşterea înregistrată la acest capitol este de 52 procente.
in occident statul are grija de cetateni. in romania nu e cazul. zabalosule nu da sfaturi care nu ajuta pe nimeni. sa iti arda casa si sa-ti moara familia in accident de masina, dupa aia o sa vedem cat de bun advisor esti !
tara de ra hat,in ungaria sau cehia sau spania ,nu poti executa silit o familie adica sa pui in strada numai daca ai oferit ceva in schimb numai in tari de doi bani ca romania o poti face asta ,mizerabil dar poporul asta mamaliga isi merita soarta din plin vezi tu faze dure cand restantele vor ajunge la 40 la suta
corect spus
zoro-i un mincinos…si in ungaria te pune banca ” in strada” daca nu-ti achiti datoria…vine vegrehajto,poti sa ai tu copii cit pt o echipa de fotbal!
Acesta este capitalism. Nu vreau sa fac pe specialistu pt ca nu sunt. Am avut si eu un credit in Franci si doar cu mult noroc am reusit sa platesc inainte sa ia rasna cursul. In problema asta zic eu ca sunt de vina ambele parti. imi aduc aminte ca toata ziua zicea Isarescu la televizor – nu luati credite in franci dar nici ca imi pasa, ma gandeam la ce se va intampla maine nu peste 3 ani. Pe de alta parte bancile evaluau apartamentele la pret de Bucuresti sau Cluj si nu isi luau garantia de 25%. Asta a fost si cazu meu. Nespus de rau imi pare pentru familiile carora le sunt executate casele si sper sa le poata recupera.Nimeni nu merita sa fie scos in strada mai ales daca creditul a fost facut pentru locuintza respective nu pentru alte investitii.
Totul a inceput de la lacomia bancilor si a oamenilor… bancile sa dea credite cu carul cu dobanzi reduse primii 2 ani, clientii sa se lafaie in hardughii sau conditii mai omenesti. Din pacate si unii si altii au uitat cat e plapuma 🙁 …