Medicii intenţionează să organizeze în septembrie pichetări în toate judeţele pentru a obţine salarii mai mari. După cum a explicat preşedintele Sanitas Sălaj, Chelement Hodiş, Coaliţia Profesioniştilor din Sănătate, care include Colegiul Medicilor din România, Colegiul Medicilor Dentişti din România, Colegiul Farmaciştilor din România, Colegiul Psihologilor din România, Ordinul Biologilor, Biochimiştilor şi Chimiştilor din Sistemul Sanitar din România, Federaţia SANITAS, Camera Federativă a Sindicatelor Medicilor şi Federaţia Sindicatelor Medicilor „Dr. Ion Cantacuzino”, a întocmit un calendar al acţiunilor de protest, care urmează să fie supus aprobării.
„Coaliţia a propus un calendar al protestelor, însă acesta urmează să fie supus spre aprobare pe fiecare structură în parte în luna septembrie”, a precizat sindicalistul sălăjean. Potrivit acestuia, profesioniştii din sistem s-au coalizat pentru a obţine, în primul rând, o lege specifică de salarizare a personalului din sănătate, în care să se regăsească toate categoriile profesionale, adăugând faptul că proiectul legii salarizării lansat recent în dezbatere publică se adresează unui număr restrâns de medici, fiind prevăzută doar împărţirea veniturilor suplimentare fără a fi stipulate criteriile. „În acest sistem se lucrează în echipă. Rezolvarea unui caz medical nu este făcută doar de un singur medic”, a mai spus Hodiş.
Conform calendarului propus de Coaliţia Profesioniştilor din Sănătate, în perioada 18-24 septembrie ar urma să fie organizate pichetări în toate judeţele şi în Bucureşti, în faşa Ministerului Sănătăţii şi a Ministerului de Finanţe, iar dacă doleanţele personalului medical nu vor fi soluţionate în cursul lunii septembrie, va fi organizat un miting în octombrie la Bucureşti.
„În opinia mea, o acţiune organizată în faţa Prefecturii Sălaj s-ar dovedi ineficientă, inutilă. În schimb o acţiune de amploare organizată la nivel naţional ar putea avea efect”, a menţionat Chelement Hodiş, completând faptul că nu ar fi indicat în momentul de faţă ca angajaţii din sănătate să-şi rezolve problemele în stradă, având în vedere ultimul sondaj dat publicităţii, potrivit căruia românii consideră prioritară combaterea corupţiei din sistemul sanitar.
Proiectul salarizării va fi „testat” în zece spitale
În luna iulie, Ministerul Sănătăţii a lansat în dezbatere publică un proiect de lege privind salarizarea personalului medical, care ar urma să fie aplicat într-un proiect pilot, care va include zece spitale. Medicii din aceste spitale vor fi plătiţi din ianuarie 2014 în funcţie de criterii ce iau în calcul satisfacţia pacientului, vechimea în cadrul spitalului, banii pe care îi generează unităţii din consultaţiile plătite dar şi competenţa profesională, cuantificată prin atestate şi lucrări de specialitate. De asemenea, conform documentului menţionat, în cadrul proiectului pilot vor participa doar medicii specia lişti şi cei primari. În prezent, un me dic specialist dintr-un spital clinic are un salariu de bază brut mediu de 2.663 lei, iar un medic primar are un salariu de bază brut mediu de 3.256 lei.
Salariile profesorilor sunt si mai mici decat ale medicilor.
Greva este totusi justificata având în vedere faptul că, din octombrie, se vor mări pensiile, şi aşa neruşinat de mari, ale militarilor beşe-n cisme.
Dacă guvernul are bani pentru militarii beşe-n cisme, atunci să aibă bani şi pentru medici şi profesori.
Şi profesorii trebuie să ridice privirea din ţărână.