Peste 31.000 de sălăjence îşi vor sărbători, pe 15 august, onomastica cu ocazia Sfintei Sărbători Creştine „Adormirea Maicii Domnului”. Una din trei sălăjenece poartă numele de Maria, Mărioara şi Mariana.
Potrivit statisticilor Compartimentului Judeţean de Administrare a Bazelor de Date privind Evidenţa Persoanelor Sălaj dintre femeile care îşi sărbătoresc onomastica, 27.877 poartă numele Maria, 696 – Mărioara şi 3005- Mariana. Statisticile indică faptul că din totalul numărului de femei din judeţul Sălaj, înregistrat la ultimul recensământ în anul 2011-peste 115.000, aproximativ 30 la sută poartă numele Maria şi derivate ale acestuia.
Tradiţii şi obiceuri de „Sfânta Maria”
Adormirea Maicii Domnului, cunoscută popular ca „Sfânta Mărie Mare”, „Sântămăria” sau „Uspenia”, celebrează ziua în care Fecioara Maria şi-a dat sfârşitul. În popor se spune că este ziua care desparte lunile călduroase de cele reci. Pe 15 august, creştinii ordodocşi şi catolici sărbătoresc „Sfânta Marie Mare” sau „Adormirea Maicii Domnului”. E şi Ziua Marinei, dar şi zi liberă pentru cei care lucrează. Referitor la tradiţiile populare specifice sărbătorii de mâine, se spune că în zorii acestei zile, femeile creştine trebuie să meargă la biserică cu mâncare aleasă şi fructe din noua recoltă, de regulă struguri şi prune, care după ce sunt binecuvântate de preot se vor împărţi tuturor celor sărmani, ca pomană, în amintirea apropiaţilor care au trecut la cele veşnice. Tot în această zi, tradiţia populară spune că femeile trebuie să culeagă flori pe care le vor duce la biserică, iar bărbaţii vor schimba pălăria cu căciula pe motiv că se apropie toamna. În această zi, în tradiţia populară se interzice scăldatul şi se redeschide tradiţia nunţilor până la intrarea în Postul Crăciunului.
tara sfintelor