Sa nu imi spuneti ca nu urmariti campania electorala americana. Ati fi aproape singurul care nu o face. Mai mult ca niciodata, de data asta, campania pentru prezidentialele din America a capturat imaginatia intregii planete. Lumea o urmareste si in tari in care nu se tin alegeri deloc, sau in care se tin, dar rezultatele nu schimba nimic. Nu puteau alegerile astea sa cada intr-un moment mai bun, cind simpatia pentru SUA e de citiva ani la cote foarte joase. O intrecere intre un batrin alb, un tinar negru al carui tata e musulman, si o femeie este un spectacol inedit, al atot-posibilului. Sistemul complicat, in care candidatul e ales indirect, de delegatii alesi de simpatizantii partidului, are ceva arhaic, dar si remarcabil de solid, implica baza si activistii partidului deopotriva. Pentru multi neamericani, e o lectie de geografie sa urmareasca statele americane unul dupa unul, sa afle cite ceva despre populatia Californiei, sau Carolinei de Sud, sau Indianei. E o lectie, dar una mai pasionanta decit orice spectacol la televiziune, ca e ales cel mai important om din lume. Si de data asta americanii au ce alege, de ambele parti exista candidati onorabili, capabili sa mobilizeze energia oamenilor.
Cum a ajuns insa lumea intreaga, si recunosc, si eu, sa tina cu Barack Obama, care a facut fan club din capitalele europene pina in Pakistan? Hillary Clinton parea la inceput mult mai puternica, si era excelent anturata. John McCain este un fost luptator in Vietnam, cu un profil de om demn si o experienta considerabila in probleme de securitate. Obama a prins mai ales pentru ca e nou, tinar si proaspat. Nici macar declaratiile aberante ale pastorului Wright, fostul sau mentor, nu au reusit sa-i creeze necazuri. Lumea vrea ca el sa cistige. Ziarele din toata lumea au facut deja copertile cu Obama candidat. Profesorii de la Harvard Kennedy School of Government, locul din care pleaca majoritatea consilierilor prezidentiali, au trecut deja de la Hilary la Obama. Si cum asta a fost scoala mea depun marturie ca era un fief Clinton ce nu s-a mai vazut, daca ei o parasesc pe Hilary e pentru ca i-a sunat ceasul.
Hilary a fost o candidata ideala pentru expertii in politici publice. i-a curtat pe intelectuali, are un interes real in programe, are un staff foarte bun. Dar America fiind mare si plina de experti fiecare candidat are oameni buni, in asta candidatii sint egali. Din acest punct de vedere, oricare poate cistiga, si merita ca cistige. Cunosc, de exemplu, pe cei care se vor ocupa de Europa de Est si Rusia pentru toti candidatii. Toti sint excelenti, si diferentele de viziune nu sint asa de mari. Regimul Bush a compromis pe ideologi, pe cei care au crezut ca daca Saddam e rau si trebuie dat jos, celelalte probleme ale Irakului pot fi rezolvate de poporul liber irakian de la sine, dupa celebra butada a lui Donald Rumsfeld, care a spus ca si romanii s-au descurcat singuri dupa ce l-au rasturnat pe Ceausescu. Dar noi nu avem mii de kilometri de granita cu vecini ca Siria sau Iran, paradisuri ale teroristilor, si nici nu a facut nimeni prostia sa trimita acasa pe graniceri. Asemenea abordari pompieristice au costat scump, si nu o sa le mai vedem, toti candidatii au invatat lectia. Deci intrecerea se duce, de fapt, intre personalitati. Si Hillary pierde pentru ca e prea pe fata o femeie ambitioasa, fara pic de suflet. Ce sa ii faci, votantii vor sa vada suflet, asa sint votantii din toata lumea. Eh, daca Hillary ar sti sa stoarca o lacrima, precum Traian Basescu!
Dar ar fi bine sa cistige Obama dintr-un alt motiv, nu fiindca e mai spontan ca Hillary, ci, cinstit vorbind, pentru ca e mulatru, cu tata musulman si are ca prenume secret Mohamed. In pananoia extraordinara care domneste in lumea musulmana la ora asta, cu majoritati care cred ca ne-am pus pe ei cu razboiul civilizatiilor o asemenea alegere ar fi o extraordinara lovitura de imagine pentru America, ar proiecta un model pozitiv pentru tineri din toata lumea care isi spun ca viata nu e buna cu ei pentru ca nu au pielea alba si nu au religia care trebuie. Chiar daca vor ramine aceleasi dificultati politice, chestiunea care era cea mai ingrijoratoare din punctul meu de vedere, pierderea razboiului propagandistic pe care il duce lumea libera (ca nu purtam vreun razboi al civilizatiilor) poate fi relansata prin alegerea lui Obama. America va reporni practic de la zero capitalul ei de simpatie. Si e mare nevoie de asta! Pentru ca altfel costurile luptei cu fundamentalismul islamic se dovedesc prea mari.
Daca exista romani cu drept de vot in America, le recomand din acest motiv sa il voteze pe Barack Obama. Aceasta va fi singura mea recomandare electorala in acest an, si regret ca eu personal nu ii pot da curs.