Fumuri europene

Fumatori, iar vi se pregateste ceva! Un proiect de ordonanta pentru modificarea si completarea Legii pentru prevenirea si combaterea efectelor consumului de tutun, elaborat de Ministerul Sanatatii si care a intrat marti in dezbatere publica, prevede interzicerea totala a fumatului la locul de munca, inclusiv in camerele individuale. Zice-se ca astfel, prin interzicerea totala a fumatului la locul de munca, vor fi protejate halele industriale, spatiile de depozitare, salile de sedinta, salile de consiliu, holurile, coridoarele, toaletele, lifturile, birourile si camerele. Proiectul de ordonanta, dezvaluit de Gandul, mai spune ca fumatul in carciumi, restaurante si discoteci va fi permis doar intr-o incinta care nu trebuie sa fie mai mare de jumatate din suprafata totala a spatiului inchis destinat clientilor, iar spatiile pentru fumat vor fi delimitate, astfel incat sa asigure izolarea completa de restul incaperii. Cea mai controversata prevedere a proiectul cu pricina: interzicerea comercializarii produselor din tutun in magazinele situate in incinta si pe o raza mai mica de 200 de metri de orice punct al perimetrului exterior al spitalelor si al unitatilor de invatamant, cu exceptia unitatilor de invatamant superior. Daca acest proiect va deveni lege, nu stiu cum va fi aplicat, de exemplu in centrul Zalaului. Chiar nu va exista nici un magazin cu tigari? Vor exista camere izolate in carciumile din mediul rural sau in bombele din orase?

Acest trend european, de interzicere a fumatului, este, oricum, ciudat. Si pentru ca va fi aproape imposibil de aplicat o astfel de legislatie. Realitatea TV nota ieri ca in privinta masurilor concrete adoptate, lucrurile difera de la tara la tara. Desi majoritatea statelor Uniunii Europene au o legislatie care interzice fumatul la locul de munca, mai exista si exceptii. In Ungaria, de exemplu, se tine cont de vointa majoritatii angajatilor dintr-un spatiu de lucru, in Danemarca persoanele singure in birou pot sa fumeze, iar in Grecia, fumatul este interzis in birouri, dar legea nu se aplica.

Nu m-as mira ca nici in Romania legea sa nu se aplice. Fireste, nu ar fi singura lege care nu se aplica. In opinia mea, toata aceasta intrecere europeana de interzicere a fumatului ascunde o imensa neputinta, aceea ca prin masuri economice cetateanului european sa-i fie aproape imposibil sa poata cumpara un pachet de tigari, din cauza pretului prohibitiv. Haituirea, discriminarea fumatorului – in numele a ce, a sanatatii publice? – nu reprezinta cea mai buna cale de urmat, in acest vast program, de eradicare a fumatului. Altfel, ca si multi dintre voi, destul de probabil, m-am saturat de stiri gen Consilierea medicala va ajuta sa scapati de tigari, Patru obiceiuri sanatoase va prelungesc viata cu 14 ani etc, etc. Fum intins!…

Leave a Comment