În timp ce unele mămici aflate în concediu pentru îngrijirea copilului au rămas fără indemnizaţii de creştere a micuţilor, pentru că nu şi-au achitat la timp taxele şi impozitele la stat, altele au reuşit să „păcălească” statul realizând în acelaşi timp şi alte venituri. În această situaţie sunt 22 de persoane care, aflate în concediu de maternitate au primit lunar bani pentru că, „oficial”, stăteau acasă şi se ocupau de îngrijirea şi creşterea copiilor, însă, „neoficial”, munceau cu acte în regulă. Valoarea indemnizaţiilor încasate necuvenit de cele 22 de mămici este de 36.000 de lei, bani pe care acestea trebui să-i înapoieze statului.
Potrivit unor informaţii furnizate de Marinela Cipleu, purtător de cuvânt al Agenţiei Judeţene de Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Sălaj, instituţia prin intermediul căreia se plătesc toate tipurile de prestaţii sociale, cei 22 de beneficiari ai indemnizaţiei pentru creşterea copilului, care au încasat necuvenit drepturile, pentru că în perioada acordării au realizat şi alte venituri supuse impozitului, au fost depistaţi în cadul unei ample campanii tematice de control desfăşurate în perioada martie-mai 2013. Conform legislaţiei în vigoare, persoanele care solicită acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului de până la un an sau doi ani, pe toată perioada concediului nu trebuie să realizeze şi alte venituri. În situaţia în care beneficiarul realizează şi alte venituri este obligat să înştiinţeze în scris, în termen de 15 zile, orice situaţie care conduce la încetarea sau suspendarea dreptului. Potrivit prevederilor legale, realizarea de venituri supuse impozitului în perioada în care se beneficiază de indemnizaţie pentru creşterea copilului conduce la suspendarea plăţii dreptului la indemnizaţie.
Totul cu ştiinţă
Cele 22 de mămici, depistate prin încrucişarea bazelor de date ale Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială cu cele ale Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) au făcut cu bună ştiinţă acest lucru, deoarece în momentul solicitării dreptului la concediul de maternitate şi a indemnizaţiei de creştere a copilului, s-au obligat să comunice apariţia unor astfel de situaţii, privind şi realizarea altor venituri, obligaţie pe care nu au respectat-o. Potrivit AJPIS Sălaj pentru debitul datorat de cele 22 de persoane, instituţia a demarat procedura de recuperare.
La începtul acestui an, mai exact în luna martie, AJPIS Sălaj a suspendat plata indemnizaţiei de creştere a copilului la un număr 16 mămici care nu au reuşit să îşi plătească la timp taxele şi impozitele faţă de stat. Din păcate, pentru acestea, indemnizaţia era singurul venit din care trebuiau să-şi îngrijiească micuţii. Conform legislaţiei în vigoare, în cazul în care beneficiarii indemnizaţiilor de creştere a copilului, al venitul minim garantat dar şi al alocaţiei pentru susţinerea familiei, care nu îşi achită datoriile la buget riscă să îşi piardă aceste drepturi.