Craciun fericit cosmopolit!

Orase impodobite de iarna, Mosi care circula pe strazi fluturandu-si barbile de colo, colo, cadouri, miros de portocale sau de prajituri – sau, cu alte cuvinte, se anunta sarbatori. Multe, cu zile libere, cu program la televizor, ca in fiecare an, sau programe pe care fiecare si le organizeaza cu prietenii, cu rudele, cu Mosul sau cu Craciunitele, dupa cum e vrerea si norocul. Nu ne plangem, sarbatorile sunt, de bine, de rau, un moment in care fiecare vrea sa uite ca salariul ar mai putea dospi precum cozonacii bunici sau ca preturile din magazine au cam multa sare, boia si piper, de parca ar fi piftii si nu altceva.

Macar pentru cateva zile, romanul are alte griji, oarecum mai aparte, ce tin doar de fuga dupa cadou, dupa brad, dupa Mosul, in cazul in care scrisoarea lunga – pe care sunt insirate cadourile dorite – nu a fost expediata inca.

Un alt Craciun, nou, cu colinde noi, in diferite limbi, o sarbatoare de la care fiecare asteapta tot ce i se da. Bucuriile pot fi mari sau mici, probabil ca asta nu are prea multa importanta. Conteaza doar ca ele sa fie prezente, ca lumea sa simta aerul festiv, acele libere atat de visate, dormitul pana la orele amiezii sau dulcele far niente din fata televizorului.

Romanul uita de politica, de grevele, protestele si revendicarile sindicalistilor, de premier, de presedinte de blonda de la Cotroceni sau de disputele si vrajbile politice locale. Singurele lucruri care mai intereseaza privesc starea vremii, a drumurilor, mersul trenurilor, dar si astea doar pentru cei care se gandesc sa iasa din casa si sa dea o tura pe la rude, pe la munte, pe la socrii sau, pe ultima suta de metri, pe la vreo cabana pierduta in munti, unde nu este nici rezervare si nici un anunt minim ca vin oaspeti.

In rest, romanul se simte bine. Se adapteaza incet, incet la noul an, printre un pahar cu vin, si se pregateste sa intampine 2008-ul cu bani prin buzunare, sub o frunza de vasc si sub foc de artificii. Asta pentru ca romanul acestui Revelion este unul cosmopolit, care a invatat sa guste sarbatoarea traditional-romaneasca impreuna cu obiceiuri preluate din alte colturi de lume. A invatat sa spuna La multi ani! in tot soiul de limbi si, desi stie ca nicaieri nu-i mai bine ca acasa, cu mancare ca la mama acasa, isi da frau liber sentimentelor fara sa tina seama de prejudecati.

Liber de la job, liber la distractie, liber la ura cat de frumos stiti. Pe scurt, liber la sarbatori fericite si la un Craciun vesel si cosmopolit!

Leave a Comment