A treia republica. De la Ploiesti?

Astazi, miercuri (putin probabil sa se amane votul pentru joi), vom afla, colo mai spre sara, daca trece sau nu mult-prea-discutata motiune de cenzura introdusa de PSD. Desigur, unii spun ca va trece motiunea, altii ca nu, dupa scenariul clasic post-decembrist, acela ca nu a trecut nici o motiune de cenzura. Ca va trece, ca nu va trece aceasta motiune, raman la parerea, expusa la aceasta rubrica, ca dupa votul din Parlament la motiunea PSD vom avea aceeasi clasa politica ca si inainte de vot. Mai interesant mi s-a parut documentul de pozitie al PD fata de problematica europeana, in perspectiva alegerilor pentru Parlamentul European, dupa ce au completat chestionarul Coalitiei pentru un Parlament Curat.

PD sustine revizuirea cat mai larga a actualei Constitutii, in asa fel incat sa se creeze premisele pentru un nou regim politic. Sustinem necesitatea celei de-a Treia Republici, care sa corespunda mai bine statutului Romaniei de membru al UE, precizeaza democratii, citati de Mediafax. PD mai arata ca, in cadrul procesului de modificare a Constitutiei, este posibil si de dorit ca si problema redefinirii structurilor administrative existente sa fie pusa, dar, in nici un caz aceasta operatiune nu trebuie sa vizeze retrasarea granitelor actualelor regiuni de dezvoltare, astfel incat sa se creeze unitati administrative organizate exclusiv pe criteriul etnic.

Ok, nici o problema. Chiar dl. Basescu, la Zalau, mai anii trecuti, inainte ca dl. Geoana sa declare, tot la Zalau, ca vrea premier, ei bine, Base a spus ceva ce lasa de inteles ca Salajul nu se simte prea bine ca judet. Atunci, vestea nu a facut mari valuri. Nu stiu de ce. Dar, probabil, ni se pregateste iar ceva, pe o tema reala, aceea ca actualele regiuni de dezvoltare nu au personalitate juridica. Adica sunt niste forme fara fond. Iar, evident, in perspectiva maretei integrari europene, din doua, una: ori se mai lucreaza un pic la judete, fie la regiunile de dezvoltare. Si cu varianta propusa de UDMR, si anume sa existe mai multe regiuni de dezvoltare. Asa ca, tineti aproape, regionalizarea Romaniei va reveni in curand ca subiect fierbinte, si in campania pentru europarlamentare. Cat priveste A Treia Republica (nu aia franceza din 1875), tare mi-e sa nu fie vorba si de o republica de la Ploiesti, republica aia din august 1870, cand ploiestenii au vrut inlaturarea monarhiei regelui Carol I al Romaniei

Leave a Comment