Politica – cu pantalonii pe vine

Tornada DNA iscata de curand in preajma mai multor ministri, la care se adauga si unele evenimente recente, demonstreaza ca nu intotdeauna, pe anumite posturi cheie din diverse ministere, sunt urcati oamenii cei mai potriviti. Daca luam in considerare consecventa procurorilor DNA, dar si ultimele declaratii ale ministrului Justitiei, Tudor Chiuariu, cred ca ar fi mai indicat ca Guvernul Tariceanu II sa nu mai astepte motiunea si sa se dea singur la o parte. Deja avem patru fosti si actuali detinatori de portofolii in Cabinetul Tariceanu, care se afla in atentia anchetatorilor, in timp ce Tudor Chiuariu s-a prins in hora cu alti doi rebeli nesatisfacuti – Gusa si Voiculescu, astfel ca ministrul prooroceste noi victime: Varujan Vosganian, Eugen Nicolaescu, Decebal Traian Remes etc.

Citind presa nationala, am aflat ca numele lui Vosganian apare si in dosarul unei anumite cladiri, care intamplator apartine Postei, si care a fost scoasa din domeniul public, ca ulterior sa fie plasata in proprietate privata printr-o miscare de condei a lui Chiuariu. Inocentul Chiuariu… Ministrul de Finante si-a pus si el semnatura pe documentul parafat de ministrul Justitiei, alaturi de cea a premierului Tariceanu. Asadar, pe buzele procurorilor anticoruptie se afla numele a sapte ministri PNL, in frunte cu premierul, dar si alte nume ale unor fosti ministri PC, in speta Codrut Seres, si UDMR – Zsolt Nagy. Deja sunt prea multi… Iar daca ne gandim ca acestora li se alatura alte nume deja celebre de inalti demnitari, persoane aflate si ele in atentia celor de la DNA (Adrian Nastase, Miron Mitrea sau Victor Babiuc), deja incepem sa pierdem numarul actualilor sau a fostilor ministri anchetati. Chiar daca nici unul dintre ministrii liberali nu face subiectul vreunui dosar de urmarire penala, simpla supozitie ca atatia oficiali de rang inalt au calcat stramb ne duce cu gandul la pseudo moralitatea actualului Executiv.

Nu ar fi singura problema a supusilor premierului Tariceanu. Unii dintre ei nu au stiut nici macar sa explice populatiei consecintele anumitor evenimente, in timp ce altii nu au fost in masura sa prevada iminenta unor schimbari. De exemplu, cu un an in urma, daca imi amintesc bine, cu toate ca Tariceanu si Vosganian anuntasera ca nu vor mai interveni scumpiri la utilitati pana la sfarsitul lui 2006, deja in noiembrie, ministrul Finantelor s-a razgandit si a decretat o majorare de 7 procente la pretul gazelor naturale. Apoi, la inceputul acestei verii, noul ministru al Agriculturii, arogantul Decebal Traian Remes, exclama cu siguranta unui autist ca seceta nu va produce scumpiri. Nici nu s-a inmuiat pamantul de la cele cateva ploi care au cazut, ca painea si produsele de panificatie s-au scumpit. Imediat a urmat scumpirea altor alimente, in special a produselor agro-alimentare. Cum era de asteptat, Remes nu a comentat, preferand sa se zburleasca la ziaristi, astfel ca producatorii de paine au anuntat, in urma cu cateva zile, ca ne paste inca o scumpire cu 10 la suta pana la finele anului. Pai, daca ministrii nostri au atata tupeu incat sa ne minta ori de cate ori deschid gura, mai trebuie sa ne miram ca aceiasi demnitari sunt pusi sa dea cu subsemnatul prin birourile de la DNA? Insa, una peste alta, pe fondul acestei guvernari, care devine tot mai subreda, oamenii au inceput sa nu mai spere in promisiuni si explicatii, ci sa asteapte cu infrigurare iarna, anotimp care va scumpi atat gigacaloria, cat si kilowatt-ul. Cat despre mult trambitatul proces de majorare a pensiilor, am inceput sa ne intrebam daca nu cumva e si asta o cacialma pe care suntem obligati sa o inghitim de atatia amar de ani…

Leave a Comment