Starea civila, bat-o vina

A vorbi despre discriminare in plin an 2007 este cel putin ciudat daca o plasezi in contextul furnizarii de servicii catre cetateni. Vorbim de servicii firesti, care ar trebui sa fie la dispozitia fiecaruia dintre noi, ca doar asa ne imbata si ne joaca prin fata ochilor cuvintele din tot felul de reclame frumos colorate si afisate pe toate gardurile de unii, de altii.

Astazi restrangem aria acestor furnizori de servicii si ne ocupam de institutiile bancare. Care – cu manusi de chirurg – ne trateaza in stilul matatos si catifelat al celor care vor cu orice pret sa te faca clientul lor, promitandu-ti marea cu sarea, ca in final sa ramai doar cu drobul sarat. Nu o sa amintim, insa, in monolgul retoric de azi nici dobanzi, nici credite care, dupa cum se stie, sunt asa stufoase, incat nu stii daca semnezi ca sa primesti niste bani, ori coada vulpii din padure. Ca de sirete, sunt sirete amandoua, si creditul, si vulpea, nu-i asa?

Vom lua in discutie un alt element din hatisul de cifre si replici savante pe care ni le toarna institutii bancare, si anume criteriile. Criteriile dupa care se dau creditele, mai exact, criterii care merg mana in mana cu discriminarea, oricat ar intoarce bancile basmaua, ca sa iasa biata de ea curata mereu. Cum va spuneam, primesti un credit doar daca, dupa ce te trec printr-o sita a simularii, obtii un punctaj cat de cat satisfacator pentru gusturile si sita celor ce cern. Si cern la greu, va asiguram, iar ca sa aduni punctajul norocos trebuie sa-ti tina pumnii toti cunoscuti mai ceva decat la 6/49. Adica, daca ai telefon fix pe numele tau, poti sa te bifezi cu rosu, ca inseamna ca esti bun platnic de facturi. Daca ai si un mobil, esti deja trecut la avansati, iar daca mai ai si o locuinta peste care sa fii stapan cu acte in regula, ti-a pus Dumnezeu mana in cap. Nu ai luat creditul, dar sansa aproape ca iti surade si mai ca nu incepi si tu sa dai din aripi. Asta pana cand sita se pune din nou in miscare si te mai cerne o data, aruncand in joc un criteriu zdrobitor si discriminator: starea civila, bat-o vina. Daca esti casatorit, te poti considera salvat. Daca esti logodit doar si vrei creditul ca sa-ti cumperi masina, ar trebui sa te mai gandesti si sa inversezi lucrurile. Adica, sa dai o fuga la primarie si sa-ti rezolvi situatia discriminatorie a starii civile, ca sa primesti apoi amaratul ala de credit. Daca nu ai nici macar in plan ideea casatoriei, inseamna ca esti veriga slaba si ca ai face bine sa te lasi pagubas cand vine vorba de credite minunate, oferite de banci celor obisnuiti. Ca tine. Pentru ca, vezi bine, ca sa fii clientul institutiilor bancare trebuie sa indeplinesti conditii, nu gluma, iar tu pici cu brio la examen pentru ca nu esti luat. Cum spuneam, starea civila, bat-o vina!

Leave a Comment