Liceele teoretice continuă să se situeze în preferinţele elevilor sălăjeni, faţă de cele tehnologice. Singurul liceu teoretic din Sălaj, unde au rămas locuri neocupate după prima repartizare computerizată, care a avut loc luni, 15 iulie, este Liceul Teoretic „Gheorghe Şincai” din Zalău. Aici au rămas libere 18 locuri, câte nouă la filologie-română-franceză, respectiv, filologie-germană. În schimb, specializările liceelor tehnologice, precum industrie textilă şi pielărie, construcţii, instalaţii şi lucrări publice, mecanică sau protecţia mediului nu s-au dovedit atractive pentru absolvenţii de gimnaziu. Cele mai multe locuri libere, după prima etapă a admiterii la liceu, au rămas la Liceul Tehnologic „Cserey-Goga” din Crasna, unde din cele 56 de locuri neocupate, 18 sunt la specializarea protecţia mediului, 24 la mecanică- secţia maghiară, iar 14 sunt tot la mecanică- secţia română. Un alt liceu „ocolit” de absolvenţii claselor a VIII-a pare a fi şi Liceul Tehnologic „Mihai Viteazul”, având în vedere că au mai rămas disponibile 55 de locuri. Şi aici cele mai multe locuri au rămas la specializarea mecanică, 31, urmate de cele la specializarea construcţii, instalaţii şi lucrări publice, 20, iar la electronică automatizări, patru.
A treia unitate liceală cu cele mai multe locuri neocupate este Liceul Tehnologic Nr.1 Sărmăşag, unde din cele 53 de locuri rămase libere, cele mai multe sunt la specializarea electromecanică, 19, şi la electronică automatizări, 18 locuri.
Pe locul patru este Liceul Tehnologic „Octavian Goga”, unde din cele 44 de locuri libere, 25 sunt la specializarea industrie textilă şi pielărie, iar 19 au rămas la specializarea construcţii, instalaţii şi lucrări publice. Tot cu peste 40 de locuri neocupate a rămas şi Liceul Tehnologic Nr.1 Nuşfalău, unde cele mai multe locuri disponibile, respectiv 26, sunt tot la specializarea industrie textilă şi pielărie.
Matematică-informatică, ştiinţe ale naturii, cele mai căutate specializări
La polul opus, printre cele mai râvnite specializări de către elevii sălăjeni s-au dovedit a fi matematică-informatică, ştiinţe ale naturii sau filologie. Deşi la specializările menţionate s-a intrat cu cele mai mari medii, niciun liceu din Sălaj nu are nicio specializare în topul 50 al specializărilor, top întocmit de Ministerul Educaţiei. Astfel, media ultimului admis la specializarea de pe locul 50 din topul naţional este doar cu zece sutimi mai mare decât specializarea ştiinţe ale naturii din cadrul Colegiului Naţional „Silvania” (CNS) Zalău, unde media ultimul admis a fost de 9,59. A doua specializare, unde ultima medie de admitere a fost 9,50, este tot de la CNS, respectiv matematică-informatică bilingv engleză. Pe locul trei este o specializare tot de la CNS, filologie, cu ultima medie de admitere 9,42, iar pe locul patru este specializarea matematică-informatică de la acelaşi liceu, unde ultima medie de admitere a fost 9,28. Locul cinci este ocupat de aceeaşi specializare, şi anume matematică-informatică, dar de la Colegiul Naţional „Simion Bărnuţiu” din Şimleu Silvaniei, unde anul acesta ultima medie de admitere a fost 9,03.
În Sălaj, cea mai mică medie de admitere a fost la Liceul Tehnolog Nr. 1 Sâg, respectiv 3,54. De altfel, la liceul menţionat, după prima repartizare nu au fost ocupate toate locurile disponibile. În ciuda mediilor de admitere foarte mici, au rămas 19 locuri neocupate la specializarea mecanică. Tot cu medii mici, respectiv, cuprinse între patru şi cinci s-a intrat la peste 20 de specializări, precum: mecanică, fabricarea produselor din lemn, construcţii, instalaţii şi lucrări publice sau industrie textilă şi pielărie.