Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Zalău a câştigat în jur de 6.000 de lei în cele trei luni de la introducerea coplăţii. Suma astfel încasată nu acoperă decât circa jumătate din cheltuielile lunare cu detergenţii folosiţi pentru curăţenia şi dezinfecţia unităţii spitaliceşti, deşi instituirea acestei taxe urmărea tocmai susţinerea financiară a instituţiilor de profil.
Potrivit informaţiilor furnizate de către oficialii SJU Zalău, de la 1 aprilie, când a intrat în vigoare această nouă taxă şi până la finele lunii iunie, doar 1.196 de pacienţi au achitat cei cinci lei reprezentând contravaloarea plăţii pentru serviciile medicale acordate în cadrul spitalului. Altfel spus, doar un bolnav din cinci a scos banii din buzunar la externare, în condiţiile în care, mai spun reprezentanţii Spitalului, în perioada menţionată au fost externate 6.412 persoane.
„Sumele încasate au fost folosite pentru achiziţia materialelor de curăţenie. Într-adevăr, nu sunt bani mulţi, dar pentru noi orice venit suplimentar contează. Bine ar fi dacă am reuşi să prestăm mai multe servicii ca să creştem veniturile proprii”, ne-a declarat Laurenţiu Barna, managerul celei mai mari unităţi spitaliceşti din judeţ.
Întrebat despre oportunitatea unei astfel de taxe, Barna a preferat să nu facă prea multe comentarii: „Dacă aşa s-a dispus, noi ne facem treaba să urmărim ca persoanele vizate de coplată să o şi achite”.
Membrii Consiliului de Administraţie al SJU Zalău au decis, în 1 aprilie, ca pacienţii să plătească la externare cinci lei, indiferent de numărul zilelor de internare. Încă de la instituirea acestei taxe, managerul Laurenţiu Barna susţinea că suma ce se va colecta din această sursă va fi una modică, întrucât cea mai mare parte a bolnavilor care beneficiază de serviciile spitalului intră în categoria celor scutiţi de coplată.
Potrivit legislaţiei, sunt exceptaţi la plată pacienţii internaţi în regim de urgenţă, cei din ambulatoriul de specialitate, dar şi internaţi pentru analize medicale, pacienţii nu vor plăti nimic în plus. Coplata nu se aplică nici copiilor cu vârste de până la 18 ani, tinerilor între 18 şi 26 de ani dacă sunt elevi ori absolvenţi de liceu. Lor li se adaugă ucenicii sau studenţii fără loc de muncă, dar şi bolnavii cu afecţiuni incluse în programele naţionale de sănătate care nu au venituri din muncă sau pensie. Dintre pensionari, sunt scutiţi de coplată doar cei cu venituri numai din pensii care nu depăşesc 740 lei pe lună.
La anul, coplata va fi mai mare, nu vă faceţi probleme.
Este o bătaie de joc la adresa celor care, zeci de ani, unii chiar peste 40 de ani, au contribuit lunar la Fondul de sănătate şi acum trebuie să plătească internarea într-un spital.
Cine a furat aceşti banii reţinuţi de stat ?
Iată ce înseamnă „democraţia” !
Oare nu era mai bună o dictatură comunistă ?!
bai fratilor, dar besinosul asta n-a mai iesit la pensie? Sau nu-l mai cheama Otis, fostul lui sef de la statistica, la el? Ce noroc au unii! asta a mancat cacat cand era mic si pazea caprele prin popeni.
Ce moaca de prost are !!!!!!!!!!!!