Unul dupa celalalt

Joi si vineri vor sosi in Salaj presedintii PSD si PNTCD, Mircea Geoana, respectiv Marian Petre Milut. Cum s-a nimerit sa vina doi presedinti de partid unul dupa celalalt in Salaj, unde si asa vizitele de rang inalt sunt rare, nu stiu si poate chiar nu are nici un fel de importanta. Probabil, are importanta faptul ca cele doua partide – chiar daca doctrinar, ideologic si ca dinamica electorala sunt despartite de multe lucruri, unele esentiale – se afla intr-o anume suferinta. Primul, pentru ca nu mai e ce-a fost, un partid cu peste 30 la suta sustinere in randul electoratului, al doilea pentru ca nu prea mai e. Partid. Asta insemnand partid cu reprezentare parlamentara. Bine, are si PNTCD acum reprezentanti in Parlament, dar cred ca se pune doar faza cu alegerile.

Fara indoiala – si despre asta au scris destui – ca PSD trebuie sa-si defineasca clar pozitia actuala pe scena politica: fie la putere, fie in opozitie. Povestea cu fundul in doua luntre nu tine. De la Burebista incoace. Si, de exemplu, au vazut, cred, baietii ca ultima isprava, cea cu majorarea pensiilor, nu a adus pentru partid cresteri substantiale in sondajele de opinie pentru partid. Si ar mai trebui sa lamureasca ceva fostul mare de guvernamant: lipsa locomotivelor, credibile, de imagine. Iliescu nu mai e nici el ce-a fost, Geoana nu pare sa fie locomotiva (chiar daca, la incredere, este peste partid) s.a. Si, poate, relationarea cu anumite subiecte tari, gen implicarea lui Ion Iliescu in mineriade. Altfel, ca de obicei, spun ca fiecare partid ramane cu ce vrea si cu ce poate sa faca.

PNTCD, cum mentionam, incearca sa devina partid parlamentar – singurul care conteaza pe scena politica aproape a oricarei tari – acum sub comanda lui Marian Petre Milut, un om de afaceri care, se pare, baga o gramada de bani in partid, de e sa ne exprimam astfel. Daca vor reusi sau nu, ramane de vazut, mai ales ca vremea anticomunismului feroce a trecut, iar romanii nu prea au aplecare la teme ce tin de moralitate in politica. Iar concubinajul cu liberalii se poate lasa cu strigaturi.

Oricum, o singura asemanare vad intre cele doua partide ale caror lideri vor poposi zilele urmatoare in judetul lui Maniu si Coposu (oare mai e adevarata zicerea asta?): sunt singurele partide adevarate de pe scena politica romaneasca in sensul reprezentarii doctrinelor politice (europene): social-democratia si crestin-democratia.

Fireste, ce va fi si cu aceste vizite, vom trai si vom vedea. Si cat va avea Salajul de castigat in urma lor.

P.S.: Un zvon care circula prin targ. Luati-l ca atare: Radu Nistorescu, viitorul prefect de Salaj?…

Leave a Comment