Primari de curte veche

Nu stiu cum o fi prin alte judete si cum se descurca primarii de acolo si nu pot sa zic ca pe multi dintre noi ne arde la degete curiozitatea de a afla detalii, atata timp cat ne arde la suflet modul in care stiu sa se descurce alesii pe care i-am instalat noi in primariile din Salaj.

Dar cand pe noi ne arde la suflet, in unele primarii nici foc nu este, nici fum si nici macar soba, ca dom@ primar nu s-a ingrijit sa faca una. Cand ridicam din sprancene a mirare, dom@ primar ridica si el din umeri. El zice ca a neputinta, noi zicem ca a indiferenta, pentru ca UE ne-a dat fonduri cat sa ne rezolvam problemele majore si sa avem un trai decent. Sigur ca pentru a beneficia de banii europeni trebuie intocmite proiecte si acesta e obstacolul peste care nu pot trece nicicum unii primari din Salaj. Probabil nu pot pricepe ca UE da bani, dar nu ni-i baga si in straita si atunci asteapta la nesfarsit. Ce? Nici noi nu stim, cand in comune infrastructura rutiera este gaurita ca un cascaval, canalizarea tine de domeniul SF, iar pe poduri mai bine nu te sui, de subrede ce sunt. Da, ar mai fi caminele culturale, pe la care primarii nostri dau mai des. Nu pentru a intocmi proiecte de reabilitare ori modernizare, ci pentru a participa la vreo nunta si pentru a se pune bine cu electoratul, explicand cu pieptul scos bine inainte ca nu sunt bani pentru mai mult.

Ce ramane de facut in lipsa de fonduri si ca sa nu zica oamenii ca primarii nu sunt stresati sa miste lucrurile, macar cat de cat, daca asa cum ar trebui nu le iese? Simplu: primarii nostri cei vajnici traiesc din proiectele intocmite si declarate eligibile in anii trecuti. Asadar, mai carpesc un kilometru de drum, mai zugravesc o scoala si in restul zilei dovedesc zel in a taia frunza la caini, treaba care se intinde de dimineata pana seara, daca edilii nu ies pe teren. Sa nu ne imbatam cu apa rece si sa credem intr-o naivitate suava ca acest pe teren ar insemna ca primarii mai si muncesc. Nu, ei ies din primarii doar ca sa se transforme in veritabili bagatori de seama sau, cum ar suna in limbajul UE, in supervisori.

Una peste alta, nasoala treaba mai este si functia de primar, mai ales cand cu responsabilitatile ce ar trebui asumate nu prea ai nici in clin, nici in maneca. Cum au ajuns atunci acesti primari in scaunul din primarii? Partial, raspunsul este discursul potrivit cu care au fermecat si au gadilat auzul cetatenilor la momentul potrivit. Lucrurile se vor schimba, cu siguranta, la viitoarele alegeri, pentru ca nu credem ca a turna povesti de adormit copii nefacand nimic pentru cei ce te-au ales sunt ingredientele de care are nevoie o primarie si o comunitate. Daca se va repeta, totusi, primarul, vom mai ridica o data din umeri si vom admite ca am ales iar unul de curte veche.

Leave a Comment