Carcoteli savante

Despre nemultumiri si nemultumiti s-au putut spune intotdeauna multe, mai ales atunci cand plangerile acestora depasesc stadiul de opinie si trec binisor granita inspre nesimtire. Ca de obicei, unii zalauani tuna si fulgera imediat ce se incheie cate o manifestare pe care autoritatile o gandesc pentru ei. A fost o asemenea situatie dupa Festivalul Roman si unii au reluat-o intens dupa Zilele Zalaului, crezand ca daca isi expun judecata de valoare improscand cu noroi cand pe unii, cand pe altii, opinia le devine mai puternica, precum capsulele de Magnum Forte.

Daca este sa apucam nemultumirile de un capat si sa le disecam la fel de intens precum au fost enuntate, putem spune ca ambele manifestari constestate de unii rau-voitori nu sunt realizate neaparat cu banii care se cuvin infrastructurii orasului/judetului, parcurilor de joaca si ajutoarelor sociale, ci cu bani prevazuti in orice buget local tocmai pentru a asigura si divertisment membrilor unei comunitati. Si tot aici – trebuie sa o spunem pe cea dreapta – daca nu erau organizate astfel de Zile, mai romane sau mai cu spirit comercial, nemultumirile punctau cu siguranta mingii de fotbal in plasa faptul ca un oras european trebuie sa aiba neaparat asemenea evenimente. Cum insa rar capra si varza pot fi impacate simultan, trecem la gunoiul strans in urma manifestarilor si care i-a facut pe aceiasi carcotasi sa cotcodaceasca savant precum gainile la ouat. Ba ca nu sunt containere, ba ca nu sunt toalete ecologice, ba ca strazile sunt pline de PET-uri si tonele de mizerie ce ramane in urma petrecaretilor sunt suficiente pentru stoparea acestor Zile de cosmar.

Nu ca vrem sa scoatem ochii nemultumitilor cu proprii stalpi de pe retina pentru ca vad atat de bine paiul de la vecini, dar gunoaiele a fost aruncate pe langa cos tocmai de cei care au petrecut, de public, care nu au nimerit de multe ori containerele amplasate stradal pentru acest lucru de autoritati. Situatia tine de cei sapte ani de acasa, pe care unii concetateni de-ai nostri i-au lasat acasa cand au iesit la distractie.

Pai daca tot sunt atatia nemultumiti, carora nu le poti intra in gratii nicicum, fie ca e vorba de o sarbatoare comerciala, fie ca li se ofera una cultural-educativa, probabil solutia pentru o editie viitoare este sa ii lasam pe ei sa organizeze un asemenea eveniment si sa-l ofere celor carora le-au placut Zilele din acest an. Daca vor reusi sa-i impiedice pe zalauani sa scape – fara intentie, bineinteles! – PET-urile pe strada si daca ii vor obisnui sa isi faca nevoile civilizat, nu pe colturi de bloc, le vom recunoaste competenta, iar nemultumirile lor vor avea un sens. In caz contrar, ii asteptam cu sugestii. Au un alt impact asupra desfasurarii lucrurilor si, mai mult, doua capete judeca mai bine decat unul singur. Adica un eveniment in organizarea caruia s-ar implica si comunitatea ar fi altfel primit si privit de oameni. Prietenii stiu de ce.

Leave a Comment