Unicat în ţară! Fluturi şi gândaci, în expoziţie permanentă la Galeria de Artă „Ioan Sima”

„Muzeul fluturilor din Zalău”, aşa cum este cunoscut în rândul elevilor dar mai ales în rândul preşcolarilor, Galeria de Artă „Ioan Sima” din municipiu este un muzeu unic în ţară datorită unei colecţii impresionante de fluturi şi gândaci. Aceasta cuprinde aproximativ 14.000 de exemplare, de pe toate continetele, specii unice, care nu nu găsesc decât în Zalău la Galeria de Artă „Ioan Sima”.
Puţini din vizitatorii expoziţiei şi chiar din populaţia judeţului ştiu că această colecţie unicat s-a realizat graţie unei insecte autohtone „Gândacul de Zalău” – „Carabus hampei variatia zilahiensis” descoperit în secolulul al XIX de medicul Zilahi Kiss Endre.

Colecţia impresionantă – realizată cu ajutorul „gândacului de Zalău”

Colecţia impresionantă de fluturi şi gândaci se află în patrimoniul Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă încă din anul 1984. Aceasta a fost achiziţionată de la un zălăuan pasionat de entomologie, Takacs Adalbert, care a trimis „gândacul de Zalău” pe toate continentele lumii pentru a primi la schimb fluturii şi gândacii aflaţi astăzi în expoziţie. Timp de ani buni, în vremea comunismului, zălăuanul a păstrat colecţia, pe care o îmbunătăţea în permanenţă, în propria casă situată pe actuala stradă Gheorghe Doja, fosta Clujului. La un moment dat, casa colecţionarului Takacs Adalbert urma să fie demolată, din ordinul comuniştilor, ceea ce l-a determinat să-şi vândă multitudinea de fluturi şi gândaci. Ofertele vremii au venit din partea mai multor muzee din străinătate, inclusiv de la „Antipa”, însă zălăuanul a donat colecţia Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă din Zalău pentru o sumă infimă. A primit circa zece la sută din valoarea acesteia. La momentul respectiv colecţia valora mult – un milion de lei. Toate acestea sunt confirmate de reprezentanţii instituţiei, inclusiv de nepoata colecţionarului care actualmente este entomolog, la Galeria Sima, urmând pasiunea bunicului.

O familie de fluturi estimată la mii de euro

Expoziţia permanentă de fluturi şi gândaci cuprinde specii rare din Europa, Africa, Asia, America de Sud, Indonezia. Speciile unicate, care nu pot fi văzute pe viu decât la Zalău, la Galeria Sima, sunt fluturii exotici şi viu coloraţi. Aici, se poate admira cel mai mare flutur nocturn din lume – Atacus atlas cunoscut sub denumirea populară capul de şarpe, sau o altă specie unicat datorită colaraturii, originară din Indonezia, „Ornithopera”, a cărui valoare este de 5.000 de euro perechea. Din colecţie mai fac parte şi specii endemice din ţară şi exotici – fluturii Parnassius apollo, speciile de Apatura, Acherontia atropos cunoscuţi sub denumirea poppulară ca fluturele cu cap de mort, Morphoidele din Brazilia, Attacidele din India – fluturii de noapte cu cap de cobră pe aripă. Tot aici pot fi admiraţi şi gândacii uriaşi, Goliathidae din Africa, sau cei uriaşi cu coarne din Mexic, India, Peru.

Despre „gândacul de Zalău”

Potrivit informaţiilor furnizate de reprezenatnţii Galeriei de Artă „Ioan Sima”, „gândacul de Zalău” denumit ştiinţific „Carabus hampei Kuster variaţia zilahiensis Csiki” a fost descoperit şi colectat în jurul anului 1900 în împrejurimile oraşului Zalău, de către Zilahi Kiss Endre şi a fost determinat de Csiki Erno muzeograf al Muzeului Naţional din Budapesta, pe baza câtorva exemplare care au ajuns în colecţiile acestui muzeu. Specia din genul Carabus cuprinde mai multe variaţii de diferite dimensiuni cuprinse între 22 şi 40 mm. lungime. Exemplarele mari de până la 40 de mm apar la variaţia hunyadensis, colectată din Munţii Maramureşului, iar una dintre cele mai mici ca dimensiuni este variaţia zilahiensis, între 22-26 mm.
În urma cercetărilor făcute de reprezentanţii muzeului, gândacul a fost regăsit şi identificat. El trăieşte pe un teren deschis-arabil în partea de nord a municipiului Zalău, în actuala zonă industrială spre Valea Miţei şi Panic. Descrierea lui apare în lucrarea ,”Kaferfauna des Karpathen-Bekens” reeditată în anul 1946 la Budapesta. Lungimea exemplarelor adulte variază între 22-26 mm, elitrele au culori diferite: albastru, verde, vişiniu spre roşu carmin, cu un luciu slab iar picioarele au culoarea neagră.
Perioada de activitate intensă a populaţiei adulte începe în luna iunie şi durează până în septembrie inclusiv. Primul exemplar colectat a fost în luna noiembrie 1964 şi a fost ascuns în pământul deja îngheţat. S-a constatat că acesta are o perioadă lungă de prezenţă la suprafaţă pe parcursul unui an, nu este exclus să aibă două sau chiar trei generaţii pe an Carabus hampei Kuster, variaţia zilahiensis, duce o viaţă ascunsă, în timpul zilei stă ascuns în pământ, apărând noaptea la vânat după râme, omizi, acesta fiind carnivor. Acest carabus, denumit popular şi fugar, nu a fost întâlnit timp de 70-80 de ani până la redescoperirea lui în anul 1964.

Expoziţia de fluturi s-a deschis în anul 1986

Expoziţia de fluturi s-a deschis în anul 1986 la Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău. A avut relaţii de schimb cu numeroşi colecţionari din 20 de ţări de pe toate continentele. În ţară a făcut obiectul mai multor cercetări cercetări şi studii privind răspândirea insectelor şi varietatea lor în diferite regiuni, zone de munte, de deal şi de ses, începând chiar cu judeţul Sălaj.

 

 

Leave a Comment